Начало Новини Актуално Правителството замразява АЕЦ Белене през 2010 г.

Правителството замразява АЕЦ Белене през 2010 г.

Актуално

България няма да отпусне държавна гаранция за какъвто и да е заем за изграждането на АЕЦ "Белене" през 2010 г. Кабинетът прие вчера списъка с държавно гарантирани заеми за догодина и ще го изпрати в парламента за утвърждаване като неразделна част от бюджета за догодина. В него има само 6 проекта и АЕЦ "Белене" не е сред тях. Това означава, че на практика ще спрат всякакви дейности по втората атомна централа.

Единствената възможност за промяна на ситуацията е правителството на ГЕРБ да осъществи намеренията си да продаде част или целия държавен дял от проекта. Пред "Сега" висши чиновници от МФ вчера обясниха решението с "актуалната политика на правителството".
Решението идва ден преди срещата на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков с руския вицепремиер Сергей Собянин. Съдбата на АЕЦ "Белене" е една от основните теми на българо-руските отношения, коментира вестник Сега.
За 2009 г. държавата гарантира заеми за АЕЦ "Белене" за 600 млн. евро. През април руският премиер Владимир Путин обяви, че тогавашният му български колега Сергей Станишев го е помолил Русия да разгледа възможността за отпускането на заем за изграждането на АЕЦ "Белене". Путин каза, че Русия може да отпусне експортен заем от над 3 млрд. евро за главния изпълнител "Атомстройекспорт", но за това трябва държавна гаранция. Тогава от "Български енергиен холдинг" прецениха, че през 2010 г. може да се усвоят 1.5 млрд. евро от този заем, и поискаха държавата да даде гаранция за тази сума през 2010 г.
Списъкът, утвърден вчера от кабинета, показва, че през 2010 г. България ще изтегли над два пъти по-малко заеми в сравнение с тази година - 266 млн. евро. С тези пари ще стартира изпълнението на 5 инфраструктурни проекта.
За довършване на разширението на Южната дъга на софийското Околовръстно шосе, от "Симеоновско шосе" до Бизнес парка в "Младост", са предвидени 12.7 млн. евро. Участъкът от 5 км трябва да бъде завършен до 2012 г. "За строителството му ще има нова тръжна процедура, а няма да се сключва анекс с "Главболгарстрой", които ремонтираха предишните 5 км от Околовръстното", каза вчера регионалният министър Росен Плевнелиев. Компанията усвои за този проект рекордната сума от 100 млн. лв., т.е. 1 км излезе по 20 млн. лв.
За ремонта на пътен възел Бургас-Меден рудник ще се осигурят други 11.2 млн. евро отново от ЕИБ. Със заеми от общо 34.3 млн. евро ще започне да се изпълнява схемата "Техническа инфраструктура 2010 -2013 г.", като кредит ще бъде изтеглен от немската Банка за възстановяване и развитие KfW. Средствата ще се използват за укрепването на р. Русенски Лом, за изграждане на пречиствателна станция и за укрепване на незащитената зона по Дунав край Силистра и укрепване на свлачища при Поморие.
Със заем от Световната банка ще се осигурят други 81 млн. евро за четири язовира - "Пловдивци", "Нейковци", "Луда Яна" ще се довършат, а "Студена" ще бъде реконструиран. "Извън това ще бъде финансирано изработването на 48 генерални плана за всички ВиК дружества в България и други 40 такива плана за градовете в България над 10 000 жители. С друг заем от до 127 млн. евро от Световната банка ще бъде подкрепен проектът "Стабилизиране на железопътната инфраструктура в периода 2009-2010", с който ще се ремонтират жп отсечки.

 

Още новини