Начало Новини Актуално Правителството връща проекта за тунел под връх Шипка за одобрение в Европейската комисия

Правителството връща проекта за тунел под връх Шипка за одобрение в Европейската комисия

Актуално

Десислава Терзиева, министър на Регионалното развитие Проектът за изграждане на тунел под връх Шипка ще бъде внесен отново в Европейската комисия в началото на 2014 година. Документите се внасят отново след като са направени промени, но основните параметри на тунела се запазват и той е с дължина от 3,5 километра, без промяна на досегашното трасе, съобщи в Стара Загора министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.

Тя увери, че няма промяна на политиката по отношение на стоежа на тунела и той остава приоритет за инфраструктурните проекти на страна. Другите приоритети на правителството, свързани с пътищата, са: лот 3 на магистрала Струма, която трябва да бъде завършена до 2020 година; строежът на магистрала Хемус; пътят Калотина - София; пътят между Видин и Монтана. За всички тях ще се търси финансиране по оперативна програма Транспорт, уточни министър Терзиева.

Тя съобщи, че за 4-лентовия път, който трябва да свърже Стара Загора с автомагистрала Тракия, са нужни 10 млн. лева. Изграждането му може да започне през 2014 г., след като приключат процедурите по отчуждаване на терени.

В региона на Стара Загора са планирани ремонти на няколко пътни участъци. Сред тях са шосето, свързващо областния град с Раднево, което трябва да бъде обновено през 2015 г. и надлезът на Николаево. В по-спешен план ще бъдат изкърпени лошите участъци по трасето Раднево - Нова Загора, а за следващата година е планиран и по-цялостен ремонт на този пътен участък. Пътните ремонти ще се финансират със средства от програмата Транзитни пътища VI. Тя се изпълнява с финансови средства на Европейската инвестиционна банка и съфинансирането от страна на банката е увеличено с 40 млн. евро, в сравнение с програмата Транзитни пътища V, която в момента е в процес на изпълнение и има финансов ресурс от 705 милиона евро.

Министърът определи състоянието на пътищата в област Стара Загора като задоволително на фона на други региони от България.

Водопроводът в квартал Кольо Ганчев в Стара Загора ще бъде подменен, успоредно с изграждането на канализацията, съобщи на пресконференцията кмета на Стара Загора Живко Тодоров. Този ангажимент е поет от министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева по време на проведена в Стара Загора среща с ръководстото на общината и с областния управител Живка Аладжова. С изпълнението на 4-километровата канализационна мрежа ще бъде изцяло завършена канализацията на кв. Кольо Ганчев в изпълнявания от община Стара Загора Воден проект, който е на стойност близо 3,5 млн. лева. Изграждането започна в началото на октомври 2013 г. Министър Десислава Терзиева е обещала строителните дейности за новия водопровод да започнат в началото на 2014 година.

Утре министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева ще открие годишната конференция на оперативна програма Регионално развитие 2007 - 2013 г. Конференцията ще се проведе от 9:30 часа в зала Петко Р. Славейков на Община Стара Загора. На нея ръководителят на управляващия орган на ОПРР Снежина Славчева ще представи постигнатия напредък по програмата и направеното по време на 6-годишното ѝ изпълнение.
Присъстващите ще бъдат запознати с ключови акценти от новата оперативна програма Региони в растеж 2014 - 2020 г.

Правителството връща проекта за тунел под връх Шипка за одобрение в Европейската комисия

Правителството връща проекта за тунел под връх Шипка за одобрение в Европейската комисия, Стара Загора - областна администрация

 

Още новини