Начало Новини Актуално Правителството ще предложи здравната осигуровка да бъде увеличена с 2%

Правителството ще предложи здравната осигуровка да бъде увеличена с 2%

Актуално

В сряда по време на заседанието на Министерския съвет ще бъде взето решение за отблокиране на 350 млн. лв., които ще бъдат предоставени допълнително на Националната здравноосигурителна каса и ще предложим 2% повишаване на здравната осигуровка. В момента тя е 8% - най-ниската в Европа. Това заяви премиерът Бойко Борисов след като проведе среща с  министър Симеон Дянков, министър Божидар Нанев и ръководствата на съсловните организации.

Тези средства ще преминават като приходи директно в сферата на здравеопазването, съобщиха от правителствената пресслужба. Министър-председателят е категоричен, че превеждането на средствата на лекарите оттук-насетне ще бъде редовно, но в същото време няма да спрат проверките заради протести на лекарите. Работи се активно по тях и скоро ще имаме резултати, които публично ще обявим, каза още той.
До сряда Министерството на финансите ще изплати дължимите суми на лекари, стоматолози и болници. Министър-председателят допълни, че забавянето се е наложило заради това, че са се изплащали парите им за ноември и декември миналата година. Четири години предишното правителство не е приемало разширения списък за безплатните лекарства. От първи юли се разширява списъкът така, че ние да плащаме със 70 млн. лв. повече, подчерта премиерът. Правителството има волята да изведе държавата от кризата, в която е и след като имаме успешен диалог помежду си, трябва да е ясно, че ще се работи в посока по-добро здраве за българина и реформа в системата на здравеопазването, убедени са председателите на Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз - д-р Цветан Райчинов и д-р Николай Шарков. За пръв път, откакто съм в системата имам пряк контакт с министър-председател, министър на финансите и всички отговорни фактори в държавата, изтъкна д-р Шарков.

 

Още новини