Начало Новини Актуално Правителството ще подпомогне с 305 000 лева служителите в етнографските музеи на открито

Правителството ще подпомогне с 305 000 лева служителите в етнографските музеи на открито

Актуално

Служителите в четирите етнографски музея на открито в страната да бъдат подпомогнати с общо 305 000 лв. Това разпореди премиерът Бойко Борисов на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева и на финансовия министър Кирил Ананиев по време на работна среща в Министерския съвет.

Социалните помощи трябва да достигнат и до тези хора - те са ценни за туризма. Сега, когато е криза и няма ученически групи, студенти, чуждестранни туристи, е нужно да запазим етнографските центрове в страната, подчерта премиерът Борисов.

В четирите етнографски музеи у нас работят над 60 занаятчии - грънчари, резбари, калайджии, иконописци, тъкачи, абаджии, ковачи, шекерджии и др. С финансовата помощ ще бъдат запазени духа и културата на България в условията на пандемия.

В страната съществуващите подобни музеи са четири: архитектурно - етнографския комплекс Самаводската чаршия в гр. Велико Търново, архитектурно-етнографски комплекс Етър в гр. Габрово, архитектурно - етнографския музей Стария Добрич в гр. Добрич и етнографски ареален комплекс в гр. Златоград.

 

Още новини