Начало Новини Правителството разясни предприетите икономически мерки за преодоляване на последиците от COVID-19 в България

Правителството разясни предприетите икономически мерки за преодоляване на последиците от COVID-19 в България

МСПодадени са около 16 500 проекта на обща стойност 136 млн. лева по започналата на 14 май 2020 г. (вчера) схема за безвъзмездно финансиране за микро- и малки предприятия, като документите се приемат само по електронен път. Това информира вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг в сградата на Министерския съвет.

На пресконференцията беше съобщена актуална информация, свързана със социално-икономическите мерки, предприети за преодоляване на последиците от разпространението на COVID-19 у нас. Приемът на заявления продължава. Схемата ще работи, докато има налично финансиране. Информационната система за управление и наблюдение на средствата от Европейския съюз (ИСУН), която е предвидена за друг тип натоварвания, издържа на огромния интерес. Пикът от подавания на заявления е бил между 12 и 13 часа вчера, посочи Томислав Дончев.

Той изтъкна, че е имало моменти, когато активните потребители в системата са достигали близо 30 000. По този начин Оперативната програма Иновации и конкурентоспособност ще достигне до нови фирми и лица, до които до момента никога не е достигала, допълни вицепремиерът Дончев. Той добави, че подадените проекти по същата програма, в рамките на този програмен период, са били 9 500. Само за период, който е малко по-дълъг от 24 часа, те са над 16 000.

Трудности в подаването на заявленията са били регистрирани само вчера на обяд. Те са били заради невъзможността на някои потребители да качат заявлението си от първия път.

В схемата все още има свободни пари. При увеличаване на бюджета, те биха могли да бъдат около 60 млн. лева. Т.е. всички микро- и малки фирми, които отговарят на изискванията, могат да кандидатстват. Системата работи и денем, и нощем, и събота, и неделя. Не се предвижда схемата да бъде затваряна по-рано от другата седмица, каза още вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му това ще се случи, когато заявеният бюджет надхвърли този, с който се разполага. Дори може да се позволи 5 или 10 процента над договаряне, защото няма сигурност, че всички заявления отговарят на изискванията. Те ще бъдат проверени. Направена е мобилизацията проектите да бъдат оценени по най-бързия начин. Целта е първите преводи да бъдат направени през юни. Договорът се подписа по електронен път.

Министърът на икономиката Емил Караниколов съобщи на пресконференцията, че се очаква в понеделник, 18 май, по време на заседанието на Комитета за наблюдение на оперативна програма Иновации и конкурентоспособност, да бъде предвиден допълнителен ресурс от минимум 20 млн. лева по процедурата Подкрепа на микро- и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19 . Към момента определеният ресурс е 173 млн. лева.

Към процедурата има изключителен интерес, каза министърът и това е причина за решението за увеличаването на ресурса ѝ, каза министърът. Емил Караниколов припомни, че след съгласуване с Брюксел в оперативната програма има над 600 млн. лева. Караниколов изрази надежда до средата на юни да стартира процедура за по-големи предприятия. Той напомни, че основната цел на оперативните програми е създаване на продукти и услуги с висока добавена стойност. Има и предприятия, които не са затворили и те имат необходимост от иновации, затова ще запазим и този бюджет, допълни министърът.
Към Българска банка за развитие са подадени от банките 1282 заявки, за да се гарантират кредити по тях, каза министърът.

На страницата на Българската агенция за експортно застраховане вече е публикуван разработен продукт, който ще гарантира презастраховка, като целта е да не се създава междуфирмена задлъжнялост в секторите в България, допълни министър Емил Караниколов.

 От 1 до 15 юли автобусните превозвачи ще могат да кандидатстват за нов вид държавна подкрепа - за изплащане на 290 лв. компенсация за запазване на работното място на всеки техен служител. Финансовата помощ ще може да се получава до шест месеца, съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на брифинг в Министерския съвет. Предвидените средства са 40 млн. лв. и ще се осигуряват по процедура Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19 на оперативна програма Развитие на човешките ресурси. Ще подкрепим сектор Транспорт, който е сред най-пострадалите в кризата, а заетите в него са общо 29 000. За останалите браншове ще се обмислят допълнителни мерки, допълни министърът.

За новата форма на държавна помощ ще могат да кандидатстват само работодатели от икономическите дейности: Пътнически градски и крайградски транспорт и Друг пътнически сухопътен транспорт, некласифициран другаде. Ще се възползват компаниите, които са преустановили дейността си или част от нея по време на и след извънредното положение или са възстановили работа с непълно работно време за всички служители или за част от тях.

Заявленията ще се подават в Бюрата по труда, а Агенцията по заетостта ще извършва плащания след преглед на документите. Всички работодатели, чиито заявления бъдат одобрени, са длъжни да запазят работните места на работниците, за които получат компенсации за съответния период на подкрепата.

Още новини