Начало Новини Актуално Правителството предвижда данъчни облекчения за собствениците на електромобилите

Правителството предвижда данъчни облекчения за собствениците на електромобилите

Актуално

данъчни преференции електромобили

Предвиждаме данъчни облекчения за собствениците на електрически превозни средства. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев при откриването на зарядна станция за електромобили пред МИЕТ. Мерките са заложени в Националния план за действие за развитие на сектора, който ще бъде внесен в Министерски съвет до края на август.

В плана предвиждаме редица привилегии за електромобилите, като се започне от освобождаване от такса регистрация, от местни данъци и такси, от задължение за закупуване на винетка, обясни Добрев, съобщиха от пресцентъра на енергийното министерство. Нужна е законодателна промяна, която да въведе още една преференция – безплатно паркиране във всички градове в страната, както и възможността тези автомобили да могат да се движат в бус лентите. Той заяви, че освен данъчните преференции, е необходима инвестиция и в инфраструктурата, затова ще бъдат планирани средства за изграждане на зарядни станции и за производството на компоненти за електромобилите в България.

Обмисляме възможността да подпомагаме закупуване на такъв тип автомобили от Националния доверителен екофонд. Там средствата са много ограничени и затова на този етап не говорим за такъв тип подпомагане, уточни министър Добрев. По думите му едно електрическо превозно средство е скъпа инвестиция, но зареждането му за 150 км струва 12 лева, което е два пъти по-евтино от зареждане с дизелово гориво.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че подкрепя действията на МИЕТ в посока развитие на електромобилния сектор у нас, за да могат гражданите да използват по-екологичен транспорт. Тя припомни, че вече има приета Наредба от общината за безплатно паркиране на ектромобилите на територията на София.

До този момент в България има регистрирани 1100 електрически превозни средства. Зарядните станции на територията на страната са общо 10, като 9-те са в столицата.

Още новини