Начало Новини Актуално Правителството предприема мерки за намаляване цените на горивата

Правителството предприема мерки за намаляване цените на горивата

Актуално
Мерки срещу цените на горивата

Със законодателни изменения временно ще бъде отменено изискването за влагане на био-частица в дизеловото гориво. Според изчисленията на експертите тази промяна ще доведе до намаляване на цената с около 6 стотинки на литър. Това заяви министърът на финансите Симеон Дянков след работна среща с премиера Бойко Борисов и представители на фирмите производители и търговци на горива, както и  с браншовите организации на превозвачите.

Друго намаление ще последва след прилагането на регламент за плавно нарастване на наличните количества гориво като резерв в частния сектор. Временно ще се изискват запаси, необходими за 40 дни, а до 2013 година те ще достигнат до прилаганото към днешна дата условие за резерв, достатъчен за 60 дни, обясни вицепремиерът Симеон Дянков, съобщиха от правителствената пресслужба.

Той допълни, че е постиганото споразумение между Министерство на финансите и компания „Лукойл” за налагане на мораториум за повишаване на цените, който ще бъде прилаган в рамките на един месец и започва да тече от днес.

И през следващата седмица продължават разговорите в работната група за изготвяне на конкретни мерки за намаляване цените на горивата в България, съобщи министър-председателят Бойко Борисов. Той отбеляза, че в следващите дни експертите ще обсъдят възможността за възстановяване на ДДС на чуждестранните превозвачи, които зареждат на територията на страната ни.

Ще направим всичко възможно за прилагането на Спогодбата между България и Турция по отношение на ограничението  в количествата, налични в резервоарите на превозвачите, заяви премиерът. Той съобщи, че в разговорите ще бъдат търсени варианти за изпълнение и на друго предложение, възникнало в хода на дискусиите, а именно реализирането на внос от превозвачите.

Тези мерки, както и въвеждането на мораториум за нарастване на цените от производителите в следващия месец, ще доведат до понижаване на стойностите на горивата за потребителите, допълни г-н Борисов.

Още новини