Начало Новини Актуално Правителството подготвя програми за над 1 млрд. лева за енергийна ефективност

Правителството подготвя програми за над 1 млрд. лева за енергийна ефективност

Актуално
Министър Добрев

Правителството подготвя няколко програми за финансиране на енергийна ефективност на стойност над 1 млрд. лева, чиито старт предстои до края на годината. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на откриването на форума Балкански политики за зелен икономически растеж, организиран от Българското училище за политика Димитър Паница.

Домакинствата и бизнесът у нас са между пет и осем пъти по-енергоемки от средните стойности за Европейския съюз. Затова отсега нататък трябва да инвестираме сериозно в енергийната ефективност, подчерта министър Добрев, съобщиха от пресцентъра на МИЕТ. Той припомни, че за финансиране на високоефективни проекти са предвидени 150 млн. евро по оперативна програма Конкурентоспособност и между 50 и 150 млн. евро кредитна линия от ЕБВР, с която ще бъде осигурено мостово финансиране за одобрените проекти.

По думите на министър Добрев, инвестициите в България в сектора на възобновяемите източници на енергия са доста сериозни към момента. Намираме се в ситуация, близка до тази в Чехия и Испания – те достигнаха техните цели за 2020 година предварително. Ако не забавим развитието на този пазар, ще достигнем целите си до средата на следващата година. Трябва много внимателно да стимулираме възобновяемите енергийни източници, за да сме сигурни, че секторът ще продължи да се развива до 2020 г., подчерта Добрев. Ако достигнем целта си следващата година, това би означавало, че няма да има никакви инвестиции през следващите седем години.

Още новини