Начало Новини Актуално Правителството планира за намали ставката на ДДС след една година

Правителството планира за намали ставката на ДДС след една година

Актуално

Ще намалим ДДС с 3 процентни пункта през 2011 г., обеща премиерът Бойко Борисов на среща с членовете на Американската търговска камара и посланици от ЕС. Месец преди това финансовият министър Симеон Дянков съобщи пред студенти от УНСС, че от 2011 г. ДДС ще падне от сегашните 20 на 18%. Важното е и, че за тези няколко месеца успяхме да задържим бюджетния дефицит до 2-3%, заяви премиерът.

По думите му другите европейски държави търпят наказателни санкции заради свръхзадлъжнялост, докато ние сме една от малкото страни в ЕС, които спазват критериите от Маастрихт, информира вестник Пари.
Ние сме дисциплинирани за разлика от Румъния и Гърция, където виждате местните правителства какви трудности изпитват, заяви Борисов пред посланиците и представителите на бизнеса. За успешната фискална политика, провеждана от Симеон Дянков, международната агенция S&P повиши перспективата на България по дълга от стабилна на позитивна, припомни още Борисов.
Правителството на ГЕРБ преди месец промени намерението си да приключи годината с балансиран бюджет. Дупката в хазната, която остави предишното управление - близо 500 млн. лв., така и не успя да се запълни въпреки усилията на НАП и митниците.
Въпреки всички предизвикателства, пред които сме изправени, нашата цел е да въведем еврото и така да станем отличниците в ЕС, заяви премиерът. Той съобщи, че се водят разговори на всички нива в Евросъюза, в това число с председателя на групата на финансовите министри от еврозоната Жан-Клод Юнкер, както и с президента на Европейската централна банка Жан-Клод Трише. Според Борисов до две години и половина можем да приемем еврото.
Борисов уточни, че България има голям валутен резерв, който е гарант за стабилността на валутния борд. По думите на премиера с влизането ни в еврозоната този ресурс ще се освободи и ще може да се използва за финансирането на здравеопазването и други важни сфери от икономиката.

Още новини