Начало Новини Актуално Правителството отпусна над 13 млн. лв. за изпълнение на дейности на Фонд Научни изследвания

Правителството отпусна над 13 млн. лв. за изпълнение на дейности на Фонд Научни изследвания

Актуално

Отпускаме средства в размер до 13 100 000 лева, с които ще бъдат финансирани проекти от конкурса на Фонд Научни изследвания за фундаментални изследвания, включително свързани със значими обществени предизвикателства в резултат на пандемията от COVID-19. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов на днешното правителствено заседание. Премиерът посочи още, че част от средствата са предвидени и за изпълнението на годишната програма на Фонда за 2021 г.

В рамките на мандата правителството направи много за образованието, науката, иновациите и развитието на проектите в тази сфера, изтъкна премиерът Борисов. От своя страна председателят на БАН Юлиан Ревалски постави акцент върху ползите от финансирането на фундаменталните научни изследвания на проектен принцип. Те са в основата на приложните и иновационните изследвания, добави Ревалски.

Необходимите средства за финансиране на конкурсните проекти, свързани с COVID-19, са в размер на 3 100 000 лв. Наред с тях се отпускат до 10 000 000 лв. за изпълнението на годишната програма на Фонда в по-голям обем. С тях ще бъдат финансирани 150 нови проектни предложения.

Очаква се в резултат от изпълнението на проектите да се постигне повишаване на количеството и качеството на фундаменталните научни изследвания, по-интензивни връзки между науката, образованието, бизнеса и обществото, както и участие на български учени в международни проекти.

Още новини