Начало Новини Актуално Правителството отпусна 20 млн. лева за изграждане на иновативни STEM центрове в училищата през 2021 г.

Правителството отпусна 20 млн. лева за изграждане на иновативни STEM центрове в училищата през 2021 г.

Актуално

Министерският съвет одобри 20 милиона лв. за 2021 г. за финансово осигуряване на дейности по Национална програма Изграждане на училищна STEM среда, която е насочена към училища с иновативни практики и такива с потенциал за развитие на иновации в областта на природните науки, дигиталните технологии, инженерното мислене и математика (STEM).

По програмата ще бъдат финансирани проектите на още 113 държавни и общински училища, преминали успешно етапите на кандидатстване и представили всички необходими документи през 2020 г. Средства ще получат 67 училища с над 300 ученици и 46 по-малки образователни институции. За големите училища максималното финансиране е до 300 000 лева, а за по-малките - до 50 000 лева.

Училищата имат пълна готовност да изградят иновативни учебни центрове с фокус върху STEM през 2021 г., както и мотивирана необходимост от модернизиране на училищната среда. Проектите предвиждат и промяна в методите на преподаване по отношение на интегрираното учебно съдържание, обучения за учители и работата в малки групи, включително и прилагане на проектно-базираното обучение.

През миналата година 150 училища получиха финансиране в размер на 20 000 000 лева за изграждане и оборудване на модерни кабинети.

Още новини