Начало Новини Актуално Правителството ограничава държавните заплати. Налага се данък върху лихвата на депозити над 100 000 лева

Правителството ограничава държавните заплати. Налага се данък върху лихвата на депозити над 100 000 лева

Актуално

Плоският данък остава в България, ще се въведе данък "лукс". Това съобщи премиерът Бойко Борисов след извънредното заседание на кабинета. Взето е решение гражданите да плащат данък за притежаването на определено имущество - автомобили над 150 конски сили и над 3000 кубика, яхти, жилища над 250 кв. м. Ще има таван за държавните заплати.

"Заплатата на премиера трябва да бъде таван на държавните служители", категоричен бе премиерът. Той посочи, че има държавни болници в които средните заплати са в размер на 35 000 лева на месец, а има и такива, където заплатите стигат до 72 000 на месец. Аз работя и събота и неделя и взимам около 3200 лева, каза още Борисов. Не се бъркам в частния сектор, допълни той.
Ще се наложи и данък върху лихвата на депозити над 100 000 лева. Това, обаче, не са окончателните антикризисни мерки. Финалното решение ще бъде взето след консултациите със синдикатите и работодателите, уточнява econ.bg.
Имаме скрит дефицит в размер на 2,159 милиарда лева. В момента правим разчетите как да направим така, че да не развалим бюджет 2010 и да излезем от този капан, в който сме поставени, заяви още премиерът Бойко Борисов. Справката на всички министерства за сключваните договори за обществени поръчки и анексите към тях показва, че има 150 договора и анекси към тях. МРРБ е сключило договори за 302 910 000 лева, АПИ има договори за 421 027 000 лева, МО- договори за 644 974 000 лева от Агенция "Социални дейности". Накрая излиза, че в нарушения на Закона за бюджета предишното правителство е подписало договори, за които не са осигурени средства в размер на 2 158 455 815 лева.

Премиерът обясни, че за да функционират държавите са направени законите за бюджета, които са направени така, че да дисциплинират всяка една държава. "Оказва се, че всичко това е една абсолютно ненужна и напразна работа, защото в края на Закона за бюджета не се казва какво се случва, ако се наруши този закон", коментира премиерът. Юристите на Министерския съвет смятат, че незабавно трябва да се сезира прокуратурата за нарушения в Закона за държавния бюджет (ЗДБ) за 2009 година.

Според член 79 на този закон е разписано, че разпоредителите с бюджетни кредити не могат да сключват договори за доставки на материали, медикаменти и външни услуги с годишна задача по-висока от утвърдените по бюджета за тази цел кредити. От няколко дни много активно работим със синдикатите и работодателите и им предоставихме тези документи, обясни премиерът.
"И президентът и бившият премиер казват: "Платете на бизнеса". Ако аз накарам министър Дянков да им плати тези 2,158 милиарда и ние ще нарушим Закона за държавния бюджет и ставаме същите като предишните", каза още Борисов. Според него бизнесът е бил подведен и много от нещата са били построени, а другите са започнати.

Още новини