Начало Новини Актуално Правителството одобри увеличаване на авансовите плащания по европроекти до 35%

Правителството одобри увеличаване на авансовите плащания по европроекти до 35%

Актуално

Изпълнителите на големи инфраструктурни проекти по оперативните програми вече могат да получават авансово до 35% от средствата, реши правителството на днешното си заседание. По предложение на министъра по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев Министерският съвет прие решение за увеличаване размера на авансовите плащания. 

Решението се отнася за изпълнението на проекти и дейности от бенефициенти по оперативна програма Регионално развитие в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, оперативна програма Транспорт в Министерството на транспорта информационните технологии и съобщенията и оперативна програма Околна среда в Министерството на околната среда и водите, съобщиха от превителствената пресслужба.
Увеличеният размер на авансовите плащания ще укрепи финансовия капацитет на публичните бенефициенти, изпълняващи проекти по трите оперативни програми, като им осигури допълнителен финансов ресурс. Промяната цели ускоряване на реализацията и повишаване на ефективността на изпълнение на проектите от публичните бенефициенти.
С решението си правителството осигурява и освобождаването на финансов ресурс в публичните бюджети, който ще бъде използван за изпълнението на инвестиционни програми и финансиране на други приоритетни проекти.

Още новини