Начало Новини Актуално Правителството очаква България да усвои 1,5 млрд. лева от еврофондовете през 2010 година

Правителството очаква България да усвои 1,5 млрд. лева от еврофондовете през 2010 година

Актуално

Правителството има за цел до края на годината да утрои разплащанията по проектите от европейските оперативни програми, съобщи Томислав Дончев, министър по управление на средствата от ЕС. Възможно е и авансовите плащания по някои от европейските проекти да бъдат увеличени, заяви той.

В края на март министърът се срещна с ръководството на Националното сдружение на общините в България. Според неправителствената организация авансовите траншове трябва да са до 35% от сумата по проектите. Увеличаването на първите плащания засяга оперативните програми "Околна среда" и "Регионално развитие", където основни бенефициенти са общините. По проекти в рамките на тези две програми инвестиционните разходи се авансират с 20%, а за останалите при старта се предоставят 30%, пише вестник Класа.

Досега малко над половин милиард лева са изплатени по оперативните програми. Договорени са 28% от всички пари, но реално са усвоени около 3,5% от полагаемите се на страната суми. Амбицията е до края на годината да бъдат платени общо 1,5 млрд. лв. по всички оперативни програми. Това е реалистична цифра при една добра организация, каза Дончев. Той обясни, че най-важното е не цифрата, а какво ще успеем да изградим с тези пари. По-важно е колко километра път имаме, колко детски градини и училища са ремонтирани, колко пречиствателни станции и депа за твърди битови отпадъци са изградени, колко машини са доставени и колко хора са обучени, каза Дончев.

Още новини