Начало Новини Актуално Правителството обещава ДДС от 18% и по-високи заплати

Правителството обещава ДДС от 18% и по-високи заплати

Актуално

Да плащаме с евро вместо левове до края на мандата на сегашното правителство. Това е една от основните задачи, записана в управленската програма на ГЕРБ за периода 2009 - 2013 г. Документът бе официално представен от вицепремиера Симеон Дянков след редовното заседание на кабинета. 7 основни политики и 157 конкретни цели са набелязали хората на Бойко Борисов за идните четири години.

България ще активира усилията си за присъединяване към ERM-2, посочи още Дянков. За оставащите от мандата години властта е предвидила и смъкване на ДДС. Облагането върху общия доход ще стане 18%, вместо 20 на сто, записано е още в управленската програма, информира вестник Стандарт. За сметка на това ще се увеличи данъчната тежест върху хазарта. Предвижда се още от 2010 г. тя да стане 15%. Акцизите върху цигарите и алкохола също ще скачат. Сред приоритетите ни е да спрем течовете от държавния бюджет, особено в условията на криза, заяви още Дянков. Според финансист номер 1 в момента почти липсвала отчетност как различните ведомства харчат парите на данъкоплатеца. В едно от най-важните министерства - екологичното, досега е действал само един одитор, подчерта още финансовият министър. Той обяви, че отсега нататък към всяка държавна структура ще бъдат назначени допълнително финансови одитори, които да следят как се харчи всяка стотинка. За да насърчат бизнеса пък, от ГЕРБ са предвидили да се намали административната тежест за търговците, както и да се увеличи делът на публично-частните инвестиции.
Още от средата на 2010 г. властта и синдикатите ще започнат преговори за повишаване на минималната работна заплата, която в момента е 240 лв. Предвидени са и мерки за преодоляване на високата безработица в кризата. Повече генетични изследвания по време на бременността са разчели от ГЕРБ в графа "Здравеопазване". Всички лекари пък ще бъдат вкарани в електронен регистър. Обсъжда се и промяна в системата за следдипломна квалификация на прясно завършилите медици.
Особено внимание ще обръщаме на всички "зелени" инициативи, посочи още Симеон Дянков. Така например предвидени са бонуси при покупка на енергоспестяващи уреди. Част от земеделските производители ще бъдат пренасочени към млекопроизводство и отглеждане на тютюн.
В управленската програма като основна задача е и завършването на трите магистрали - "Тракия", "Люлин" и "Марица", до 2013 г.

 

* * *

На сто и първия ден от своето съществуване правителството публикува управленската си програма, която ще се изпълнява до 2013 г. В нея има седем приоритета и 157 цели, съобщи вицепремиерът Симеон Дянков.
Според 153-те страници българинът би трябвало да стане по-богат, по-защитен от бандити и похитители, да се движи по по-хубави пътища. И не само това.

30 000 нови работни места
Сред социалнитеблагини, които ни готви Бойко Борисов, е двойно повишение на вдовишките добавки към пенсиите - от 20 на 40%. Осигуровките, които всеки месец ни се удържат от заплатите, ще намалеят. Прези 2010 г. те ще бъдат разделени така: 12% дава държавата, 8,9% - работодателят, а 7,1% - работникът. В момента плащаме от джоба си 8%. Но властта не спира дотук. Тя сваля и общата осигурителна вноска - с 5%, но постепенно. Догодина с 2% и после всяка година с още по един, пише вестник Труд.
30 000 нови работни места в период на криза обещава властта догодина. Тя щяла да гарантира, че други 120 000 българи няма да си загубят хляба. Бедните ще могат да разчитат на топла храна - предвижда се във всички отдалечени селища да има социални кухни. Минималната заплата и пенсия ще бъдат здраво обвързани с линията на бедност и винаги ще са над нея, обещават управляващите. Властта заговори и за емоционални условия на живот, в които ще се отглеждат българчетата.

ДДС пада до 18%
Хората ще получат и друг бонус - ДДС, който плащаме при всяка покупка, ще падне на 18% до края на мандата. Сега е 20%. За бизнеса държавата има друга изненада - ще възстановява ДДС до 40 дни. Валутният борд естествено остава, както и фиксираният курс към еврото. И занапред обаче косвените данъци ще бъдат по-високи от преките.
И този кабинет обещава да приватизира докрай “Булгартабак”. Ще бъдат продадени и военните заводи в Сопот.

Партиите и мафията ще са разделени
“Ограничаване на връзките между лидери и членове на организирани престъпни групи с политическите партии, с изпълнителната, съдебната и местната власт”, гласи друг приоритет на Министерския съвет. Не става ясно обаче как ще бъде постигнат той. Властта ще гони мафията със съвместни екипи на МВР, ДАНС и прокуратурата. В управленската си програма властта гръмко обещава да не пуска у нас терористи и активно да противодейства на отвличанията, заплахите и всякакви форми на принуда.
В правосъдието изпълнителната власт ще хвърли усилия, за да повиши общественото доверие към служебните защитници. Кабинетът призовава да се публикуват докладите на Комисията по професионална етика и превенция на корупцията към ВСС. Магистратите в отделните апелативни съдебни райони ще си организират редовни срещи, за да обсъждат как да преодоляват противоречивата съдебна практика. А Инспекторатът на Темида ще се самосезира по-често по медийни публикации. Кабинетът си поставя за цел да намали и осъдителните присъди срещу България в Страсбург.

На училище само сутрин
Образованието също е важен приоритет за правителството на ГЕРБ. Програмата предвижда постепенно децата да преминат към едносменен режим на обучение - всички да ходят в клас сутрин. Финансирането на училищата ще бъде обвързано не само с броя на малчуганите в тях, но и с посещаемостта.
“Изграждане на навици за здравословен живот в детска възраст и по време на ранното полово съзряване”, гласи друг приоритет на властта.
Бойко Борисов обаче мисли и за духовното обогатяване на възрастните.

Всеки ще твори
“Развитие на базови компютърни умения на гражданите и учениците” и “осигуряване на възможност за творчество на всеки български гражданин”, е записано сред приоритетите на изпълнителната власт.
За целта в Министерството на културата ще бъде създадено специално структурно звено, наречено “Творческо поколение”. Предвижда се до края на мандата творческите произведения на днешните българи да се наредят в Музей на съвременното изкуство.

Нови пътища и гранични пунктове
Три нови гранични пункта - Маказа, Ивайловград и Салаш - Ново корито, обещава на избирателите Бойко Борисов. 1100 км по външните за Евросъюза граници ще бъдат ремонтирани.
Всяка седмица - нова детска градина
Лично премиерът обобщи основните цели на правителството си:
“Акцентите в управленската ни програма са всяка седмица да откриваме спортни площадки, спортната зала, детските градини, метрото, завода за битови отпадъци, магистралите, депата за сметта по страната, инфраструктурата, пътните възли.”

  • 1. Повишаване на доходите на българските граждани, растеж и модернизиране на българската икономика
  • 2. Гарантиране на правовия ред в страната, борба с престъпността и ограничаване на корупцията
  • 3. Реформиране и подобряване на работата на съдебната система за възстановяване на справедливостта в обществото
  • 4.Възстановяване на доверието на европейските партньори към страната и размразяване на спряното европейско финансиране
  • 5. Подобряване на социалната сигурност на българските граждани. Създаване на благоприятна и здравословна среда на живот за гарантиране на личното и общественото здраве
  • 6. Развитие на човешкия капитал на нацията и създаване на условия за успех на всеки гражданин
  • 7. Превръщане на страната в основен фактор за стабилността в региона и света, в уважаван член на ЕС

За 100 дни търсили сметка от двама бивши премиери

Само за 100 дни имаме снет имунитет на предишния премиер и завеждане на иск за неправомерно върнати имоти на по-предишния. Това не трябва да се тълкува като политическа репресия”, заяви вчера началничката на премиерския кабинет Румяна Бъчварова, която представи пред журналисти отчета за първите три месеца работа на правителството.
На журналистически въпрос да очакваме ли да се потърси сметка и от лидера на ДПС Ахмед Доган, Бъчварова рече: “Има категорична воля, когато се установят нарушения, те да стигнат до прокуратурата. Ако се появят такива факти, няма да ги прикрием.”
Освен ревизията на предишната власт кабинетът отчете, че е върнал доверието на европейските партньори. Свидетелство за това било размразяването на финансирането от Брюксел.
“По отношение на благосъстоянието на българските граждани чрез балансирания бюджет и чрез финансовите мерки вече има резултати”, добави Бъчварова, която показа на хартия отчета за 100-те дни на кабинета, побрал се на 85 стандартни страници.
Въпреки политическата оценка във въведението, че кабинетът изпълнява обещанията си, началничката на кабинета отказа да постави бележка по шестобалната система на свършеното. Премиерът Бойко Борисов вече си писа “много добър (5)” за 100-те дни работа.
В отчета било споменато и за започналата реформа в държавната администрация. “Не бяхме наясно колко дълбоки са проблемите там. Не са важни само съкращенията, но и подобряване на функционалността”, уточни Бъчварова.
За 100 дни Министерският съвет провел 14 заседания, приел 14 постановления и 258 решения, а и внесъл в парламента 37 проектозакона и поправки във вече съществуващи актове. В актива на кабинета били записани и антикризисните мерки на финансовото министерство.

Още новини