Начало Новини Актуално Правителството направи оптимистична прогноза за икономиката на България

Правителството направи оптимистична прогноза за икономиката на България

Актуално

През 2010 година ще е налице 0.3% ръст на икономиката ни, е записано в Конвергентната програма на България за периода 2009 - 2012 г., която правителството одобри на дешното си заседание. Предишните прогнози на кабинета бяха за 2% спад на БВП. Финансовият министър Симеон Дянков обясни, че това е реалистичният вариант за развитието на икономиката ни през тази година.

По думите му песимистичният сценарий бил за 2% спад, докато оптимистичния е за 1% ръст на брутния продукт. Дянков категорично заяви, че в края на тази година ще приключим с балансиран бюджет въпреки появилите се коментари на премира Борисов и президента Първанов, че може да е налице малък дефицит. Финансовият министър допълни, че правителството ще направи всичко, което зависи от него, за да приемат по-бързо в ERM II. По думите му ние покриваме всички критерии, но трябва и подкрепа на политическо ниво, за да бъдем приети.
Премиерът, всички министри лобират в Европа за членството ни в чакалнята за еврото, същото трябва да направи бизнесът и неправителствените организации, подчерта Дянков.

Очаквам 10-15% ръст на инвестициите през 2010 г., коментира Стоян Сталев, изп. директор на Българската агенция за инвестиции. По предварителни данни преките чуждестранни инвестиции в България за 2009 г. ще бъдат малко над 3 млрд. евро, информира вестник Пари. За сравнение през 2008 г. размерът им бе 6.8 млрд. EUR. Около 1.2 млрд. евро от чуждите инвестиции за м.г. са във финансовия сектор. Вложенията в недвижими имоти и строителство са около 500 млн. евро.

Още новини