Начало Новини Актуално Правителството изпраща фрегатата Дръзки в подкрепа на операцията срещу Либия

Правителството изпраща фрегатата Дръзки в подкрепа на операцията срещу Либия

Актуално
Фрегатата Дръзки

Правителството разреши изпращането на фрегатата Дръзки за участие в операцията на НАТО Обединен защитник. Операцията е в подкрепа на оръжейното ембарго срещу Либия. На борда на кораба ще има до 160 човека, включително група за специални операции до 12 военнослужещи.

Правителственото решение предвижда фрегатата да бъде изпратена към зоната на операцията най-рано към 15 април т. г. за срок до три месеца от развръщането й. Тя ще изпълнява задачи, свързани с извършването на охрана, конвоиране, проверка, отклонение и/или задържане на плавателни съдове в съответствие с приетите резолюции 1970 и 1973 от 2011 г. на Съвета за сигурност на ООН, съобщиха от Правителствената пресслужба.

Реализирането на този формат участие съответства на изразеното в Бялата книга на въоръжените сили политическо ниво на амбиция за участие на България в операции и мисии зад граница в подкрепа на международния мир и сигурност. Освен това, българските военнослужещи ще осигурят важни за успешното провеждане на операцията способности, което ще представлява видим и значим принос към общите усилия на НАТО за демонстриране на решимост и единна воля за справяне с възникналата криза в Либия.

Още новини