Начало Новини Актуално Правене на домашен сапун проучват активистки от Суринам

Правене на домашен сапун проучват активистки от Суринам

Актуално

"Една от основните цели на работното посещение на Шерил Састро, експерт по опазване на околната среда при Национално женско движение, и Милисент Йозефсон, здравен аналитик при Министерство на здравеопазването на държавата Суринам, е проучване на българския опит за правене на домашен сапун - съобщи на брифинг Диана Искрева, изпълнителен директор на Фондация "Земя завинаги".

- Другите теми са изграждане на устойчиви санитарни системи - тоалетни, филтри и влажни зони за пречистване на битови отпадъчни води, производството на етeрични масла и влагането им в санитарно-хигиенни продукти и др."
Милисент Йозефсон обясни, че за селските райони, които са отдалечени от столицата Паримарибо, сапунът е непознато хигиенно средство. Местните използвали за миене някакви треви, а прането правели без нищо в реките. Идеята е да започне създаване на цивилизовани навици, като се започне от хигиената.
Пред старозагорските медии Шерил Састро презентира страната си, намираща се в северната част на Южна Америка. Населението е 481 000 души, а територията - 164 000 кв.км. Официалният език е холандски, както и местният - суранан тонго. Населението е многоетнично - креоли, маруни, индианци, ливанци, бразилци и др. Дълги години Суринам е била холандска колония. От 25 ноември 1975 г. е призната за самостоятелна република с парламент и президент.
Богата на флора и фауна, през 1998 г. правителството създава Суринамски централен природен резерват. Тук има гигантски мравояди, ягуари, каймани, маймуни и т.н., тропически гори, минерални бани и уникални дървени сгради, които привличат туристите. Основното превозно средство са лодки, малки самолети, моторетки и коли. Вече има радио, телевизия и интернет.
Основните ресурси на страната, по-голямата част от които са за износ, са боксид, злато, петрол и дървен материал, ориз, банани и скариди. Вносът е храна и индустриални стоки.
Обучението - частно или държавно, е платено. Децата започват училище на 4 години и завършват средно образование в 12-и клас. В столицата има един университет. Семействата са полигамни. Поради липса на достатъчно мъже, в населеното място на един мъж се падат 5-6 жени, които отглеждат децата му, без той да има ангажимент към тях. Мъжът живее сам и по собствено желание "посещава" жените си. Средно в "семейство" се отглеждат 8-10 и повече деца. Средната продължителност на живот при жените е 60 години, а при мъжете - 75.
Г-жа Йозефсон сподели, че болшинството от хората живеят в джунглата, където бъка от отровни змии. За да се защитят от тях, местните приготвят лекарство от жлъчката на пираните. Когато човек приема в малки дози от "лекарството", заедно с потта му излиза и миризмата на пиранята, от която всички бягат.
През 1982 г. е основано Националното женско движение, а през 2001 г. - и Женска фондация. Целта е да се подкрепят усилията на жените, които са против расова, религиозна и социална дискриминация, за равноправие между мъже и жени, за повишаване на информираността и образованието на жените. Като изключително постижение г-ца Састро съобщи, че по тяхна инициатива вече са построени 60 тоалетни във вътрешността на страната. Дотогава хората не са знаели що за "животно" е това. С посещението на двете дами от Суринам, Националното женско движение връща визитата на експерти от "Земя завинаги", които през миналата година, в продължение на 1 месец, ги подпомагаха в изграждането на санитарни системи в джунглата - в селищата на маруните и в индианските селища в пясъците на Атлантическото крайбрежие.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини