Начало Новини Актуално Правата при полет важат, въпреки вулканичната пепел над Европа

Правата при полет важат, въпреки вулканичната пепел над Европа

Актуално

Във връзка с отмяната на полети от летище София до някои европейски дестинации и обратно, Комисията за защита на потребителите (КЗП) и Европейският потребителски център – България (ЕПЦ) призовават авиокомпаниите да спазват правата на пътниците, чакащи на летищата. Отмяната на полети се наложи поради метеорологичните условия в Европа и облака вулканична пепел в атмосферата. Заради него са затворени десетки летища в Европа.

Това са извънредни обстоятелства, а в такива ситуации самолетните компании не са задължени да осигуряват законовите парични обезщетения на пътниците от отменените полети, уточняват от КЗП и ЕПЦ - България, съобщиха от пресцентъра на икономическото министерство.
Остават обаче в сила задълженията на превозвачите на територията на ЕС за оказване на съдействие на пътниците и тяхното осведомяване за ситуацията.
Съгласно Закона за гражданското въздухоплаване и Наредба № 261 за общите правила за обезщетяване и оказване съдействие на пътници при отмяна на полет авиокомпанията трябва да предложи на пътниците избор между следните възможности:
•       Пълно възстановяване на стойността на билета, в рамките на 7 дни или
•       Премаршрутиране, при първа възможност, към крайния пункт на пътуване или
•       Премаршрутиране към крайната дестинация на по-късна дата, удобна за пътника.
При закъснение на полет, задълженията на превозвача са следните:
•       В случай на закъснение от два или повече часа - безплатна храна и напитки в зависимост от продължителността на чакане, също и изпращане на две безплатни съобщения (по телефон, факс или имейл);
•       В случай на закъснение от пет или повече часа - ако пътникът реши да не пътува, може да поиска връщане на пълната стойност на билета;
•       Ако полетът е отложен за другия ден, пътникът има право на безплатно настаняване в хотел и трансфер до него, както и право на храна.
Тези права са валидни за всички полети - редовни, чартърни и ниско бюджетни, припомнят от КЗП и ЕПЦ - България.
Съветът към пътниците е да се запознаят с правата си в конкретната ситуация и да ги защитават при нужда. В случай, че авиокомпанията не им осигури съдействие и се наложи да заплатят за храна, напитки и нощувки, е важно да пазят всички документи за извършени плащания. Само така пътниците ще имат възможност да претендират за възстановяване на направените разходи.
Повече информация за правата на гражданите на ЕС при отменени пътувания можете да намерите в брошурата „Права при полет”, публикувана на сайта на кампанията „В ЕС вие имате потребителски права. Отстоявайте ги!” (www.aktivnipotrebiteli.bg/kampania).
За въпроси, свързани с правата си при така възникналата извънредна ситуация,  пасажерите могат да се обръщат към ЕПЦ - България (ecc.bulgaria@kzp.bg) и тел.: 986 76 72.

Още новини