Начало Новини Актуално Практика е да се произнасят присъди под законовия минимум след споразумение с подсъдимия

Практика е да се произнасят присъди под законовия минимум след споразумение с подсъдимия

Актуално

Регламентираното в Наказателния кодекс налагане на присъда под законовия минимум след като подсъдим се признае за виновен, се е превърнало в практика на съда.

Това показва съдебната статистика на Старозагорския окръжен съд за 2009 година, през която са осъдени 18 човека за неправомерно усвояване на ДДС (в размер на милиони), от които само един е с ефективна присъда, тъй като вече бил осъждан. Според говорителката на съда Татяна Гьонева, това може да бъде преустановено чрез законодателни промени, така както законодателят премахна присъда под законовия минимум за предумишлено убийство. Тази законова промяна обаче беше провокирана от организираните граждански протести за справедливи присъди на убийците на Радостина Евтимова, Светлан Стоянов и Стоян Балтов, организирани в София и Варна. В тях се настояваше за премахване на съкратеното съдебно следствие при предумишлени убийства, коментира съдия Гьонева по време на обявяване на годишния отчет на съда за 2009 година, пише вестник Старозагорски новини.
В отчетния доклад на съда е посочено, че прилагането на разпоредбите за съкратено съдебно следствие, са довели до налагането на по-леки, най-често условни присъди, и без да са налице многобройни или изключително смекчаващи отговорността на подсъдимия обстоятелства. По този начин се осигурява бързина на съдебното производство, но това понякога е за сметка на справедливото налагане на наказание на съответното виновно лице.

Още новини