Начало Новини Актуално Позицията на Ракитница за депото остава непроменена

Позицията на Ракитница за депото остава непроменена

Актуално

Ден преди днешната обществена дискусия за изграждането на регионалното съоръжение за третиране на твърди битови отпадъци за Старозагорска област позицията на Инициативния комитет (ИК) от Ракитница против бъдещото депо остава непроменена. Председателят на ИК Генчо Иванов заяви за медията ни, че те не са поканени като страна и ще присъстват като граждани - в камерен състав.

Тяхното становище щяло да бъде оповестено от кмета на селото Величка Неделчева. Тя заставала зад тяхното искане, тъй като ИК бил избран на общо събрание и представлявал жителите на Ракитница, каза Иванов.
На въпрос на медията ни има ли вероятност да смекчат позицията си след изслушването на Малина Крумова - ръководител на управляващия орган на Оперативна програма "Околна среда", и датския консултант по подготовката на проекта, Иванов отговори отрицателно. В защита на ИК той подчерта, че в петък е присъствал на лекция на проф. д-р по техническите науки Георги Високов, който е бил категоричен, че изграждането на депо е вредно. Специалистът е запознал присъстващите в залата на НТС - Стара Загора, с всички съвременни заводски технологии за третирането на твърдите битови отпадъци. Високов заявил, че има технология за плазмено изгаряне, от която чистата печалба е 5 долара на тон. Това е нещото, което ни удовлетворява - пълно изгаряне на отпадъците и печалба, категоричен беше Генчо Иванов.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини