Начало Новини Актуално Позицията на БТПП за реформите в ЕС беше представена на международен форум

Позицията на БТПП за реформите в ЕС беше представена на международен форум

Актуално

позиция БТПП реформи

На втория ден на годишната европейска среща председателят на Българска търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов заедно с представители на работодателски организации от Полша, Португалия и Гърция, участва в панела Отговор на кризата: Процесите на реформа в държавите-членки.

Цветан Симеонов представи позициите на БТПП и коментира реалното икономическо състояние на България и резултатите от проучване за мястото на страната в международните класации.

Цветан Симеонов очерта като външни фактори - забавянето на икономическия растеж, в голяма степен повлиян от световните пазари; несигурността в цените на горивата; дълговата криза на наши международни търговски партньори; спад в притока на чуждестранни инвестиции;. Като вътрешни фактори бяха очертани административна намеса при определяне на разходите за труд; слабости в административното обслужване (от 139 държави Индекс на глобалната конкурентоспособност, World Economic Forum, институциите са оценени на 110 място); забавяне възстановяването на суми по ДДС, забавяне на съдебните производства, др. Отбелязана беше положителната роля на въведения през 1997 година Валутен борд в България.

Сред положителните фактори той изтъкна възможностите на Арбитражния съд към БТПП; решителните действия на Конституционния съд; ограничаване на срока за погасяване на задължения на държавата към бизнеса.

В изказването си председателят на Палатата представи направените по-рано препоръки към правителството на България - да се запазят нивата на корпоративния данък и да не се допуска увеличението им под външно влияние; да се ускори възстановяването на ДДС; да продължи намаляването броя на регулаторните режими; да се разшири броят на електронните услуги от държавните и общински институции, включително подаване и отчитане на документите по европейските проекти по електронен път; да се намалят административните такси; да се опростят процедурите по оперативните програми на ЕС; противопоставяне срещу корупцията; да се премахне административното увеличение на Минималните осигурителни доходи (МОД) в браншове, за които няма постигнати споразумения.

Препоръките към ЕС, които Цветан Симеонов посочи са: да не се толерират държавите, които не спазват финансовата дисциплина; да не се настоява за уеднаквяване на корпоративните данъци, или да се налагат нови данъци (като например върху финансовите транзакции); да се оптимизира администрацията в ЕС и ако може да се съкрати.

Още новини