Начало Новини Актуално Повечето членове на БТПП не одобряват достъпът до информация за търговците да стане платен

Повечето членове на БТПП не одобряват достъпът до информация за търговците да стане платен

Актуално

Стара Загора73,08 на сто от членовете на Българска търговско-промишлена палата (БТПП) не одобряват достъпът до информация за търговците да става само след регистрация и заплащане на такса, както предвиждат проектопромени в Закона за Търговския регистър на Агенцията по вписванията към Министерство на правосъдието. Едва 26,92 на сто одобряват пратения достъп до информация за търговците.

Резултатите са от анкетно проучване на БТПП по електронен път до 4000 членове на БТПП, 83 браншови организации и преките членове на палатата. Проучването е във връзка с проекта на Министерството на правосъдието за промени в Закона за Търговския регистър. Анкетата, която е проведена вчера, беше предоставена на БТА, съобщиха от пресцентъра на Палатата.
40,38 на сто от анкетираните одобряват заявленията за вписване да се подават само по електронен път, а 59,62 на сто са против.Може да се предположи, добавят от БТПП, че на този въпрос са отговорили само тези, които имат гарантиран достъп до интернет.
41 на сто от 104 анкетирани фирми са направили и коментар на поставените в проучването въпроси. Според тях трябва да се  направи всичко възможно, за да се ограничи произволът на чиновниците и да се анулират щетите от необмислените и зле обмислени решения на властимащи, които не се притесняват да увеличават постоянно натиск върху бизнеса и да карат хората да губят ценно време по опашки и в канцеларии.
От фирмите считат също, че в момента е прекалено лесен достъпът до личните данни на собствениците и управителите на фирми. Те смятат, че е необходимо всеки, който прави справка в онлайн регистъра, да има собствени потребителско име и парола, за да е регистрируемо кога и кой е имал достъп до каква информация.
Според фирмите е достатъчно това, че плащат такси за всяка услуга, дори и за публикуването на отчетите всяка година, независимо, че всичко сами си попълват и сканират и подават по електронен път. Като проблем те посочват също и бавната работа на служителите от Агенцията по вписванията при работата на гишеи обработка на данни.
Според анкетираните, ако информацията от Търговския регистър стане платена и след регистрация, той ще се превърне в ЕООД с един печеливш. А хората, които имат нужда от информацията в регистъра, няма да имат възможност да я получават, когато им е необходима, посочват от фирмите.
Отбелязва се, че за малките фирми, които нямат електронен подпис, това ще доведе до допълнителни разходи. По същия начин ще бъдат затруднени и фирмите, които нямат дейност, но са длъжни да публикуват годишните си финансови отчети.
Анкетираните изразяват мнение, че би могло да има регистрация за достъп до информацията в регистъра, но не и такса за достъп до базата данни, до която според тях трябва всички да имат свободен достъп.
Търговският регистър е публичен и е за справка на фирмите. Не може да се иска заплащане за нещо, за което вече е платено при регистрацията, посочват анкетираните. От всички анкетирани 104 фирми, само една е доволна от сегашното положение.

Още новини