Начало Новини Актуално Повече пари за наука искат учени и земеделци

Повече пари за наука искат учени и земеделци

Актуално
памук

Жалко за българските управници, че не виждат бъдещето на аграрната наука, докато вашите първопроходци са гледали прозорливо напред. С това приветствие ректорът на Аграрния университет в Пловдив проф. Димитър Греков поздрави колежката си и бивша възпитаничка доц. д-р Нели Вълкова.

Ръководството на Института по памука и твърдата пшеница в Чирпан събра в конферентната зала на старозагорския хотел Верея експерти и учени от сферата на земеделието на тържествено събрание по случай 85-годишнината от основаването на ИПТП.

Действия, в това число и законодателни, които да доведат до повече инвестиции за научни изследвания в областта на селското стопанство за бъдещото устойчиво развитие на страната, поиска настойчиво в доклада си доц. Вълкова. Сега парите са под критичния минимум, което е в разрез с изискванията на Европа, политиците да обърнат внимание, алармира дамата.
Сред резюмираните от нея постижения на Института по памука и твърдата пшеница са създадените над 30 сорта памук, над 20 сорта пшеница, 2 сорта царевица, 3 сорта ечемик, технологии за отглеждане на слънчоглед и т.н.
Институтът е основен производител на посадъчен материал за пшеница и памук за страната, заздравява връзката между науката и производството, определи неговата шефка. Те са като скачени съдове, солидаризира се с нея председателката на Селскостопанската академия доц. Светла Бъчварова. За доброто сътрудничество и ползотворното обучение на студентите от Тракийския университет благодари публично и неговият ректор проф. Иван Станков. Той подари на доц. Вълкова икона на Св. Богородица, за да закриля научните работници и да им носи късмет.
Аграрната наука е преживяла много финансово-кризисни години, ще преживее и тази, даде кураж на колегите си и шефът на старозагорския клон на Съюза на учените проф. Видьо Видев.

Информация: вестник Новината

Още новини