Начало Новини Актуално Повече от 130 фирми участват в изложението БАТА АГРО 2011

Повече от 130 фирми участват в изложението БАТА АГРО 2011

Актуално

Второ издание на специализираното изложение за селскостопанска техника БАТА АГРО 2011 събра 134 фирми, което е с над 22 на сто повече от миналата година. "Обикновено изложенията са огледало на икономиката на съответния сектор, след като тук има толкова голям ръст, мисля си, че това е доказателство, че в аграрния сектор този ръст е налице", коментира министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.

Той се качи на няколко от селскостопанските машини и запали някои от тях. "Разликата между момчето и мъжа е в цената на играчките. Тук аз виждам много играчки и пожелавам на земеделските производители да могат да си ги купуват", каза още министърът, имайки предвид цените на показаната висококачествена земеделска техника, пише вестник Старозагорски новини.

Изложението се провежда под девиза "На полето и за полето" и дава възможност освен да се видят машините, да се направи тест-драйв в реални условия на пистата и да се види как работят, добави Христофор Бунарджиев, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на търговците на агротехника (БАТА) и инициатор на изложението. "Най-мащабното специализирано изложение за селскостопанска техника в страната цели да се утвърди като традиционен форум за ефективно бизнес-сътрудничество, като същевременно инициира конструктивен диалог между всички, ангажирани в сектор "Земеделие", каза още той. По думите му 92 на сто от тракторите и комбайните у нас са на повече от 10 години, което е недопустимо и може да бъде преодоляно с увеличаване на ресурсите по мярка 121 "Модернизиране на земеделските стопанства" по Програмата за развитие на селските райони.

Цените на показаните машини са значително по-ниски в сравнение с последните години и търговците търсят начини да улеснят фермерите в достъпа им до високопроизводителната техника. Четири са старозагорските фирми, учредителки на БАТА, които участват в изложението - "Фермер 2000", "Златекс", "Оптиком" и "Булагро".
"Още при прохождането си изложението заложи освен на атрактивните демонстрации на земеделска техника, още и на много други интересни прояви в съпътстващата програма и постигна поставените високи цели", каза кметът проф.Танчев.
Според министър Найденов МЗХ чака отговора на Европейската комисия за осигуряване на средства в мярка 121 от Програмата за развитие на селските райони, с които земеделците ще могат да закупуват земеделска техника. Към момента финансовият ресурс за това е изчерпан и Еврокомисията трябва да прецени дали ще бъде осигурен допълнителен ресурс в размер на 280 млн. лева. "С 24 на сто е увеличено търговското салдо в земеделския сектор през миналата година спрямо 2009 г. През 2010 г. то възлиза на 1 млрд. щатски долара, срещу 380 млн. щатски долара за 2009 г.. С 55 на сто пък се е увеличил износът на земеделски стоки от страната към европейския пазар", посочи той. "Очевидно в условията на тежка икономическа криза земеделският сектор е единственият, който може да реализира ръст, който увеличава и брутната добавена стойност и заетостта, и успява да си върне изгубените пазари", каза още Найденов.
Изложението ще продължи до 14 май. Тази година то е разположено върху площ от 20 хиляди кв. метра. Сред участниците има и фирми, предлагащи семена, препарати за растителна защита и посадъчен материал. Повишен интерес се наблюдава от страна на банковите институции, които предлагат гъвкави лизингови схеми, както и от вносителите и търговците на леки автомобили.

Още новини