Начало Новини Актуално Повече от 100 железничари стачкуваха в Стара Загора

Повече от 100 железничари стачкуваха в Стара Загора

Актуално
жп стачка

Повече от сто работници и служители на жп гарата в Стара Загора се включиха в едночасовата стачка заради предстоящите съкращения и неизплатени трудови възнаграждения. Между 10.00 и 11.00 часа работиха само билетните каси, въпреки че и те бяха облепени със стикери "Стачка".

"Заставаме до вас в борбата за запазване на работни места, за изплащане на договорените суми за отпуск и ваучерите за храна, за подобряване условията на труд, за осигуряване на работна униформа, на облекло и на лични предпазни средства", заяви на протеста Иванка Данаилова, председател на РКС на КНСБ - Стара Загора. Синдикатът на българските учители в областта също подкрепи протестиращите. В прочетената декларация се твърди, че ако работодателят изпълни исканията, ще осигури баланс, равновесие и устойчивост както в системата на БДЖ, така и в семействата на трудещите се.
"Не можем да караме със заплати от по 300-400 лева. Занимавам се с поддръжката на влакове над 10 години и досега не съм имал униформа!", оплака се пред наш репортер старозагорецът Магдален Иванов. Парите, според него, не стигали, но ако бъде съкратен, не само че няма да може да изплаща заема си, но той и семейството му ще са обречени на глад, пише вестник Старозагорски новини.
"Ако изпълнят исканията, по които ние сме тръгнали, подписваме стачно споразумение, ако ли не - от утре всеки ден от 8.00 до 16.00 часа ще стачкуваме! И така, докато постигнем взаимно съгласие", заяви Димитър Динев, лидер на Синдикалния съвет на железничарите към КНСБ. Едночасовият протест спря на старозагорската гара два пътнически влака - до Русе и Пловдив. На гара Михайлово със закъснение потеглиха бърз влак за София и пътнически за Димитровград, на Калояновец - експресен за Бургас, на Тулово - международен за Букурещ, а на Кръстец - бърз за Пловдив. Бърз влак за Бургас не тръгна по разписание и от гара Калофер.
Съкращението в цялата страна ще засегне близо 7000 души, за период от 4 години, като в района на Стара Загора вече има уволнени механици, отговарящи за поддръжката и за безопасността на движението, оповестиха организаторите на стачката. Динев е на мнение обаче, че за да си железничар, е нужна поне година опит и затова намаляването на персонал трябва да стане чрез пенсиониране, естествено текучество, като съкратените на година да са между 300 - 400 души.
Протеста подкрепиха и пътниците на старозагорската жп гара. Според тях условията, в които работят железничарите, са много лоши, а състоянието на влаковете е направо окаяно.

Още новини