Начало Новини Актуално Повече общини ще могат да кандидатстват по Програмата за развитие на селските райони

Повече общини ще могат да кандидатстват по Програмата за развитие на селските райони

Актуално

повече общини кандидатстват програма развитие селски райониОще над 30 общини ще могат да ползват европейско финансиране по Програмата за развитие на селските райони от следващата многогодишна финансова рамка на Европейския съюз (2014 - 2020 г.). Това стана ясно след работни срещи на вицепремиера и министър по управление на средствата от ЕС Илияна Цанова с комисаря по регионална политика Йоханес Хан и комисаря по въпросите на селското стопанство и развитието на селските райони Дачиан Чолош в Брюксел.

Разговорите бяха поискани от българска страна, съобщиха от правителствената пресслужба.

Настоявахме всички общини да имат равен достъп при кандидатстването, като се промени дефиницията за селски район и се разшири териториалният обхват, за да се покрият белите петна в околностите на големите градове, каза Цанова. Информирахме комисар Хан и комисар Чолош за промяната в дефиницията, която ще направим и получихме подкрепа, допълни тя. Промените ще залегнат в Споразумението за партньорство между Република България и Европейския съюз за новия програмен период 2014 - 2020 г.

Общините ще трябва да си сътрудничат помежду си и да работят заедно с различни министерства, за да се разработват интегрирани проекти, при които ще се ползва най-рационално наличният финансов ресурс. Още тази седмица започваме активни консултации с Националното сдружение на общините в България и с представители на ресорните министерства по темата, каза вицепремиерът.

Още новини