Начало Новини Актуално Повдигнаха второ обвинение срещу кмета на Гълъбово

Повдигнаха второ обвинение срещу кмета на Гълъбово

Актуално

Второ обвинение за умишлено престъпление от общ характер е повдигнала Окръжна прокуратура - Пловдив, срещу временно отстранения от длъжността "кмет" на Община Гълъбово Николай Тонев. Това стана известно вчера по време на брифинг, даден от самия Тонев.

Новото обвинение е от 10 септември т.г. за това, че "в периода 16.01.2007 г. - 09.02.2007 г. в условията на продължаващо престъпление в качеството си на длъжностно лице - кмет на Община - гр.Гълъбово, е нарушил и неизпълнил служебните си задължения, визирани в чл.39, ал.1, т.6 от ЗОП, както и в чл.47, ал.5 от ЗОП, като е допуснал до участие в открита процедура за възлагане на обществена поръчка за "Доставка на горива, газ пропан-бутан, дизелово гориво и видове ГМС за нуждите на автопарка на Община Гълъбово" фирма "Евро ойл" ООД - Гълъбово, не е прекратил процедурата за възлагане на обществената поръчка и е сключил договор No 10/09.02.2007 г. за доставка на горива между Община Гълъбово и "Евро ойл" ООД, с цел да набави за другиму - на "Евро ойл" ООД облага и да причини другиму немаловажни вредни последици.", пише вестник Старозагорски новини

Версията на Тонев

Пред медиите вчера Николай Тонев отрече фирма "Евро ойл" ООД да е негова и представи своята версия за въпросния търг по ЗОП:
"Повдигнаха ми ново обвинение по процедура от 2003-2004 г. за доставка на горива от "Евро ойл". Тази доставка и този договор е проверяван от Сметната палата и Икономическа полиция и има протокол, в който ясно личи, че няма нарушения.
Община Гълъбово е длъжна да пази документите 5 години. Ако аз имах опасение, че тук има някакво нарушение, 5 години отдавна са минали, не ми беше проблем да го скрия. Но въпреки всичко тези документи са представени в Следствена служба - Пловдив.
Фирма "Евро ойл" зарежда Община Гълъбово след 1990 г., защото на практика стана така, че това е единствената бензиностанция - на неколкостотин метра от Общината. Друга бензиностанция - най-близката е на 14 км. Кой ръководител ще избере автомобилите му да зареждат на 14 км от Общината. Тъй като процедурата се провежда по общ характер, тя касае и зареждането на училища, детски градини, болници и т.н. В Община Гълъбово училищата, детските градини и болницата са на централно парно, така че процедурата е проведена за пет автомобила. Не става въпрос за процедура, която се прави в други общини за милиони левове. Тук става въпрос за зареждането на 5 автомобила."

Фактите

Версията на Тонев обаче се разминава с данните, изложени в определението на Окръжен съд - Стара Загора (във връзка с делото за отстраняването му от длъжност), в което е записано, че второто обвинение е повдигнато от Окръжна прокуратура - Пловдив, свързано с процедура по ЗОП за периода за 16.01.2007 - 09.02.2007 г., а не 2003-2004 г. И едва ли съдът би сбъркал в годините.
Проверката на "Старозагорски новини" в Информационно обслужване пък установи, че Тонев е бил, но вече не е съдружник в "Евро ойл" ООД - Гълъбово, но пък в нея участва съпругата му. Дали има конфликт на интереси, ще решава следствието.

Община Гълъбово и инвеститорите

"За да докажем мястото на Община Гълъбово, ние сме се спречкали с много инвеститори, български и чуждестранни, и винаги досега сме излизали в правото си, че сме спазвали законите на България", каза вчера временно отстраненият от длъжност кмет. Пред медиите той направи хронология на конфликтите, които започват от "Брикел" (още като държавно предприятие), минават през крупния италиански инвеститор в ТЕЦ 3-Еnel, през НЕК, частна охранителна фирма и се стигне до американския инвеститор в новостроящия се ТЕЦ 1-"Ей И Ес". Но все конфликти, увенчани със стотици съдебни дела.
И всички действия от страна на кметската институция и Общинския съвет според Тонев са били единствено и само в интерес на Общината... А дали е така?

Още новини