Начало Новини Актуално Повдигнаха обвинение срещу собственика на кораба Илинден

Повдигнаха обвинение срещу собственика на кораба Илинден

Актуално

Министерството на вътрешните работи на Македония повдигна обвинение срещу 23-годишния Сотир Филески, който е собственик, и е управлявал кораб Илинден, потънал в Охридското езеро. Покрай капитана Сотир Филески, МВР на Македония повдигна обвинение и срещу неговия помощник Владко Юстиниатноски за съучастие в тежки престъпления срещу безопасността на хората.

Това съобщиха за агенция Фокус от македонското електронно издание Инпрес. Двамата вчера бяха прехвърлени от охридската полиция в Основния съд в Охрид, за по-нататъшни разпити пред съдия, който ще определи тяхната отговорност и как се е случило нещастието. Пред полицията младият капитан Филески заяви, че първо чул силен трясък в задния дял на кораба, после изгубил контрол. Затова предположил, че се е скъсало кормилно въже до кърмата, заради което корабът се наклонил надясно и взел да се пълни с вода.
Кораб Илинден потънал до дъното само за няколко минути. Капитан Сотир Филески е бил спасен във водите на езерото и откаран в болницата. Разследването ще продължи утре.
Една жена от Златица е загинала при инцидента. Това каза Нонка Каменова – кмет на Златица. На кораба са били още трима души от Златица, които са оцелели. Те са се прибрали късно снощи в града, където са били посрещнати от своите близки.
Обстановката в Златица е траурна и гражданите още не могат да възприемат случилото се, обясни Каменова. По думите й едва след 23.00 часа снощи се е потвърдило, че една от жертвите на инцидента е от Златица. Дните на траур в града ще са три или четири. Все още няма информация кога ще пристигне тялото на загиналата жена, посочи кметът. Тридневен траур е обявен в община Антон от днес. Довечера се събира Общинският съвет, който ще вземе решение и за финансова помощ на семействата, съобщи кметът Стоян Гарчев.
Осем души от населеното място са загинали при потъването на кораба Илинден. Това са почти половината от хората, които за заминали на злополучната екскурзия.
Сред загиналите има семейство възрастни хора, както и брат и сестра.
Оцелелите са в шок, чувстват се ужасно. На площада като ги посрещнахме, имаше само сълзи и прегръдки, каза кметът.
Роднините на загиналите са уведомени. Дадени са им телефони да се информират кога ще пристигнат телата на близките им.
Една жена – работеща в общината е в болница в София.
Кметът каза, че екскурзии от Антон се правят редовно. Преди два-три месеца е имало такава до Охридското езеро. Поне десет екскурзии са направени това лято до различни места – Златоград – Перперикон, различни манастири.
Фирма Клюнчев превозва пътници по линията Антон – София и затова хората използвали нея. Обикновено хората си организират екскурзия, обаждат се къде ще спят и само го наемат да ги вози, обясни кметът.
21-годишно момиче от Пирдоп е една от жертвите при инцидента. Това каза Антоанета Илиева – кмет на Пирдоп. Четирима общо са загиналите от Пирдоп. Младото момиче е било с майка си и сестра си на кораба, които са оцелели след инцидента. Загиналият мъж от Пирдоп е на 63 г., а двете загинали жени са на 69 г. и 68 г.
В 10.00 часа кметът на Пирдоп свиква Общински съвет, на който ще се вземе решение от коя дата и колко дни ще продължи траурът в града. След разговор с Ловчанския митрополит организираното за утре честване по повод пристигането на мощите на Св. Мария Магдалена е отменено и ще се отбележи само с молитви.
Илиева е посрещнала в града след полунощ оцелелите. Те са били закарани по домовете си с един от осигурените от правителството микробуси. Хората са били изтощени психически и физически, били са в шок и повечето не са искали да говорят.
След обявяването от МВнР на списъка с жертвите Илиева е посетила всички семейства на загиналите. Служители от общината заедно с представители на полицията в града са посетили в домовете им семействата на оцелелите след инцидента хора. Хората са много притеснени и трагедията е голяма, каза кметът.

 

* * *

По всяка вероятност скъсано метално въже, което поддържа равновесието (или балансира) на плавателния съд е причината за трагедията с потъналия кораб в Охридското езеро, на който повечето от пътниците са български туристи. Това съобщиха представители на експертния екип пристигнал на мястото на инцидента, пише 19min.bg.
Предполага се, че едно от металните въжета се е скъсало поради което корабът се е преполовил на две. Въпреки информацията, че корабът е разполагал с документ за техническа изправност, той е сравнително стар. Произведен е преди около 70 години. БГНЕС припомня, че туристическият кораб "Илинден" с около 50 пътници на борда, повечето от които български граждани потъна във водите на Охридското езеро. По последни данни загинали са 17 души от които 6-ма българи. Трагедията се е разиграла много бързо около 11.00 ч. местно време на 200 метра от брега, в близост до къмпинг "Елешец". Първи на помощ са се притекли група водолази на македонското МВР, които са били на редовно обучение в региона. Помощ също така са оказали и туристи, намиращи се в близкия къмпинг. Все още не може да се каже точният брой на хората, които са спасени. На мястото на инцидента са представители на македонското правителство -министрите на вътрешните работи Гордана Янкуловска, на транспорта Миле Янакиевски, на отбраната Зоран Коняновски и на здравеопазването Бижар Османи, както и македонският президент Георги Иванов. Днес македонското правителство ще проведе извънредно заседание и ще обяви утрешния ден в Македония за ден на траур.
Агенцията припомня още, че вчера българският министър-председателят Бойко Борисов информира държавния глава, че ще предложи на Министерския съвет обявяването на ден на национален траур. Той разпореди правителствения самолет ТУ-154 спешно да замине за Охрид и с него да се приберат в страната българските граждани, пострадали при инцидента с туристически кораб в Охридското езеро. Със самолета към мястото на инцидента ще пътува и заместник-външният министър Марин Райков. Премиерът Борисов проведе телефонен разговор и с македонския си колега Никола Груевски. Двамата се договориха македонските власти да окажат пълно съдействие на българските дипломати, ангажирани с трагичния инцидент. Временно управляващият посолството ни в Скопие Ангел Ангелов отпътува към мястото на инцидента.

 

Още новини