Начало Новини Актуално Повдигнаха обвинение и срещу вр.и.д. кмет на Гълъбово

Повдигнаха обвинение и срещу вр.и.д. кмет на Гълъбово

Актуално

На 14 декември т.г. е повдигнато обвинение срещу временно изпълняващия длъжността кмет на община Гълъбово Пламен Бараков за престъпление по служба, няколко документни престъпления и участие в организирана престъпна група. Това съобщи говорителят на Окръжна прокуратура - Пловдив, Гавраил Гавраилов. Обвинението е по чл.282, чл.321 и чл.311 от Наказателния кодекс.

Това е ново обстоятелство към делото срещу временно отстранения от длъжност кмет на Гълъбово Николай Тонев, уточни говорителят на Окръжна прокуратура - Пловдив, пише вестник Старозагорски новини.
Припомняме, че пловдивската прокуратура повдигна обвинение срещу Тонев за извършено престъпление по чл.282 от НК на 19 август 2009 г. Той беше привлечен като обвиняем за това, че в качеството си на длъжностно лице е нарушил служебните си задължения и превишил правата и властта си с цел да набави за себе си или за други облага. На 18 септември миналата година Окръжен съд - Стара Загора, отстрани Тонев от кметската длъжност, а през ноември решението на старозагорските магистрати беше потвърдено и от Апелативен съд - Пловдив.От тогава община Гълъбово се управлява от Пламен Бараков, като временно изпълняващ длъжността кмет.

Пламен Бараков

Говорителят на Окръжна прокуратура - Пловдив, съобщи, че разследването срещу Николай Тонев продължава и все още не е известно кога обвинителният акт ще бъде внесен в съда.

 

* * *

Временният кмет на Гълъбово Пламен Бараков се сдоби с 6 обвинения, едното за участие в престъпна група. Той обаче отърва ареста срещу 6000 лв. гаранция.
След неприятния сюрприз кметът запали коледната елха в градчето, каквато бе предварителната му програма.
Бараков изпълнява длъжността от септември м.г., когато заради разследване бе отстранен кметът Николай Тонев. Днес двамата имали среща с посланика на САЩ Джеймс Уорлик по проблемите на общината с правосъдието. Обвиненията са повдигнати от следователите Митко Цонев и Чавдар Киров.
"Бях с адвокат, но не разбрах какво е сторила тази престъпна група", каза Бараков. Според него в обвиненията били споменати имената на кмета Тонев, на шефа на общинския съвет Янка Петрова и други от администрацията. Едно от обвиненията срещу Бараков е, че по негово предложение местният парламент дал банкова
гаранция на общинската фирма
"БКС и чистота" за кредит от 6 млн. лв., с който фирмата построи нова сграда за общината. Тя ще се открие на 29 декември. "Няма да се изненадам, ако и аз получа подобен коледен подарък", коментира вчера Янка Петрова.
Разследва се защо и как при Бараков общината строи пункт за регистрация на МПС с пари, дарени от фирма "Енел", мажоритарен собственик на ТЕЦ "Енел Марица-изток 3", който е в нейното землище. Този пункт общината ще дари на КАТ, пише вестник 24 часа.
Бараков е поискал отвод на следователите, тъй като се е изказвал критично за работата им.
Разследващите влязоха в общината през август 2009 г. Тонев, който кара втори мандат като независим, бе обвинен, че не е изпълнил задълженията си по поддръжката на мост над река Соколица и че е нарушил процедурата при обществена поръчка за доставка на горива за автопарка на общината. Тонев вече обяви, че ще се кандидатира за трети път за кмет, тъй като не му дали възможност да изпълни обещанията си.
От вчера с второ обвинение е и кметът на Ямбол Георги Славов. Разследват го за
обществена поръчка за издаването на общински бюлетин.
Според прокуратурата кметът допуснал нарушения, като не определил пределна цена за нея. Нито една от фирмите не отговаряла на изискванията и тръжната процедура била прекратена. 20 000 лв. били щетите за общината. Преди месец Славов бе осъден на 5 г. заради поръчка за изграждане на водопровод. Адвокатът му Станимир Кондев обясни, че има искане за отвод на прокурора Милен Божидаров, тъй като съпругата му е осъдила кмета на първа инстанция за водопровода. "Това обвинение ми звучи точно толкова абсурдно, колкото и предишното", коментира Славов.

Още новини