Начало Новини Актуално Потомъкът на Дякона Васко Влахов: Левски е моето огледало

Потомъкът на Дякона Васко Влахов: Левски е моето огледало

Актуално

Васко ВлаховВаско Влахов е тенор хорист в старозагорската опера. Той е в състава на октет „Йоан Дамаскин“ за духовни песнопения, ръководител е на рок група. Старозагорец, семеен, с един син. Влахов е един от потомците на Дякона Левски.

- Как се чувстваш, когато в родословното дърво на Апостола Левски е вписано и твоето име?
- Изключително отговорно! За мен Левски е като огледало. Наблюдавам постъпките си. Той присъства и когато трябва да взема решение, и в живота на семейството ми, и в работата - музикалното поприще, на което съм се посветил. И Левски е пеел. Когато е служил като йеродякон в сопотския метох, където е ръкоположен, от цяло Карлово са ходили да го слушат. Любимото му песнопение е "Достойно есть"  - небесната възхвала на Божията майка. Любима негова песен е и "Слънцето трепти, захожда". Пеел е с близки и приятели. Имал е прекрасен глас.

- Каква всъщност е вашата родословна връзка с Дякона?
- Понастоящем има много родословни дървета. Най-преките са със сестра му Яна. Ние сме наследници на неговия първи братовчед Хаджи Васил Караиванов по линия на баба Гина, майката на Левски. Той е първият кмет на Карлово след Освобождението. Нашето родословие е записано от проф. д-р Петър Караиванов, който е племенник на Левски. Това е карловският клон и се пази в Националния исторически музей. В музея в Карлово също има запазени родословия на Левски. Отделно и в историята, записана за Карлово, и за рода на Левски от Хр. Фъргов, също наш родственик - карловец. Моята майка е карловка, а Васил е предпочитано име в нашия род.

- Кой от заветите на Левски е твое ръководно начало?
- Крилатата му мисъл "Ако печеля, печели цял народ, ако губя, губя само мене си" показва неговата готовност да даде всичко за благото на ближния, за доброто на целия народ, нищо не е искал за себе си. Ако беше останал жив, щеше да се бори и за свободата на други поробени народи. Това е мисълта, която най-много обичам, неговото верую, което аз също възприемам.

- Това е изпълнение на първата и най-висша Божия заповед: възлюби Бога и ближния, и тази любов стига и до враговете. Как един съвременен българин и потомък на Левски я възприема за себе си?
- Всички хора в нашия род вярват, а и в Библията е казано: "Обичай враговете си". Просто човек трябва да стопи омразата, дори и към най-големите си врагове, защото за всяко нещо си има възмездие. Мисля, че трябва да има повече любов между хората. Животът ни е много напрегнат, но всеки трябва да се вслуша в своя вътрешен глас, във вярата, в Бога и любовта да надделява между хората.

- Христовата свобода дава право всеки сам да избира своя път, своята житейска и духовна пътека. Корекциите са добродетелите, ти си баща...
- Да, баща съм. Имам син на година и два месеца, казва се Николай. Това са едни много хубави моменти от живота на всеки човек. Първите години в живота на детето са най-важни както за неговите родители, така и за самото дете - много приятни емоции и пълни с отговорност.

- Той ли е най-малкият потомък на Левски?
- От нашия клон има по-малък - неговата братовчедка е по-малка с 6 месеца. Тя е на-малката потомка на Дякона, казва се Виктория.

- Изкуството е "дар небесен". Как възприемаш твоята музикална дарба?
- Това е истинско вдъхновение - пея в старозагорската опера, в октет "Св. Йоан Дамаскин" и в рокгрупа. С украинската певица Ксения Петренко имахме 3 концерта в Париж - арии и дуети от известни опери със симфоничен оркестър с диригент Антонио Роси.

- Какво те очаква, какво ново?
- В операта готвим премиера на "Кармен"  на 5 октомври за откриване на новата/стара сцена, с режисьор Пламен Карталов и диригент Даниеле Молес, в октета готвим нов албум в областта на църковната музика и с рокгрупата - нов албум, пети пореден.

- Ти си славей в музикалната палитра на гласовете като тенор. Изпей ни нещо, макар и символично. Пожелай ни нещо като родственик на Левски?
- Пожелавам много любов и повече вяра в бъдещето и призовавам младите хора да не напускат България. Имал съм предложения и възможност многократно за работа в чужбина, но съм избрал да остана в родината си. Тук мисля, че има хляб за младите хора. Останете в България!, това е моят призив. И на многая лета - ето вече пея за всички: на многая лета, както Левски, както славея - от сърце. Пея за много и щастливи години!

Интервюто е публикувано във вестник Новината

Още новини