Начало Новини Актуално Пострадалият през 2007 г. край Гълъбово миньор съди полицията

Пострадалият през 2007 г. край Гълъбово миньор съди полицията

Актуално
Полиция, Кольо Колев

Ход на делото, заведено от миньора Кольо Колев срещу ОД на МВР - Стара Загора, беше дадено от Административен съд - Стара Загора. Колев беше съборен на земята и главата му беше наранена в асфалта при дейсвия на полицията по време на протестен митинг на синдикатите от Мини Марица-изток на 4 юли 2007 г. След случилото се Колев е получил атрофия на лицевия нерв и впоследствие губи зрението си на лявото око.

От изживения стрес се разболява и от остра форма на диабет. Но вместо да осъди хората, причинили му инвалидността, той самият е осъден да заплати на един от полицаите, охранявали протеста, 2500 лв. Полицаят се освидетелствал за причинените му леки телесни повреди. През годините битият миньор е правил опити да заведе дело срещу полицията по Закона за МВР, но Софийски градски съд определя, че делото ще бъде административно и ще се гледа в Стара Загора.

Скандалният за времето случай стана повод да бъде поискана оставката на тогавашния министър на МВР Румен Петков, но вместо това да се случи, от полицията лансираха версия, че по време на протеста Колев е отправил обидни думи към един от полицаите и му нанесъл удар с дръжката на знамето в областта на корема. Ден по-късно изказване пред медиите на тогавашния директор на ОД на МВР - Стара Загора, Тончо Михайлов, че миньорът Кольо Колев сам си е блъскал главата в асфалта, откъдето получил нараняванията, преля чашата на синдикалното търпение. Тази версия, изфабрикувана най-вероятно по разпореждане свише, въобще не кореспондираше с информацията на хора, станали очевидци на случилото се. "Нямаше посягане или замахване към полицаите и това е документирано. Полицаите посегнаха да изкарат от нашите редици Кольо Колев, скъсаха му фланелката, изкараха го, скочиха отгоре му няколко човека и го пребиха", заяви тогава пред "Старозагорски новини" председателят на КНСБ в "Мини Марица-изток" Валентин Вълчев, който пазеше в багажника на колата си окървавената блуза.
Освен Колев, по време на протеста пострадаха още 6 души, трима от които бяха задушени от сълзотворния газ, използван от полицията. А разпространеният видеозапис по случая "Колев" красноречиво показваше, че не миньорът си удря главата в асфалта, а полицаите му я удрят.

По време на вчерашното дело бяха разпитани общо петима свидетели - трима полицаи от Групата за охрана на масови мероприятия при ОД на МВР - Стара Загора, и двама журналисти, отразявали протеста. Следващото съдебно заседание е насрочено за 10 ноември, когато ще бъдат разпитани нови свидетели.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини