Начало Новини Актуално Пострадалите от с. Бисер получиха финансова подкрепа от ТЕЦ Марица-изток 2

Пострадалите от с. Бисер получиха финансова подкрепа от ТЕЦ Марица-изток 2

Актуално

Събраните от работниците и служителите на ТЕЦ Марица-изток 2 22 210 лева бяха връчени на пострадалите от наводнението в село Бисер жители. Към тях с решение на Съвета на директорите бяха добавени още толкова, така че общата сума стана 44 420 лева.

Волята на дарителите е парите да се изразходват за строителни материали и обзавеждане на новопостроените домове. Радваме се да помогнем, макар и не с толкова, колкото бихме искали, но от сърце. Всички ние - работници, служители и ръководство, бяха единодушни, че трябва да помогнем. Искаме, възможно най-скоро, да видим, че днешните руини ги няма. Дано по-бързо хората от селото подредят живота си и забравят какво им се случи преди месец и дано повече не се случват такива бедствия, заяви пред присъстващите в центъра на селото Руслан Германов, директор на дирекция Административен, данъчен и финансов контрол в централата, който връчи дарението от името на ръководството. Той и кметът на Бисер Златка Вълкова подписаха приемно-предавателния протокол, подписи положиха и представители на работниците и служителите от ТЕЦ 2 и на кметството. Инициативата за подпомагане на пострадалите е на отдел Информация и връзки с обществеността и отдел Административен. Разбрахме за трагедията и на събиране на колектива решихме доброволно да дадем пари, за седмица ги събрахме, всеки, който имаше желание, се включи. Сумите не са големи - от 5 до 20 - 30 лева, но е важно съпричастието, каза Петър Недялков, един от представителите на работещите в ТЕЦ 2, дошъл да предаде събраните помощи.

Ние винаги сме спазвали желанието на дарителите, ще го направим и сега. Благодаря от името на пострадалите за всичко, което направиха работниците и Съветът на директорите, каза кметицата Златка Вълкова.

Към благодарностите областният управител на Хасково Ирена Узунова добави и удовлетворението си, че в душите на хората е жива съпричастността и винаги могат да отделят от залъка си за друг, който се нуждае повече. Тя поздрави и журналистите, затова, че покрай Бисер всички са разбрали, че не само лошата новина е новина, и изрази надежда селото, а и други пострадали, да останат във фокуса на вниманието и да не се случват подобни събития, които да разтърсват България, пише вестник Старозагорски новини.

Над 2.4 млн. лева са постъпили от големите дарители, каза още Ирена Узунова. В петък те, заедно с представители на Областната администрация на Хасково, община Харманли, кметството на Бисер и Обществения съвет, създаден в селото, ще се срещнат с вицепремиера Цветан Цветанов, за да обсъдят разпределението им. Най-много са събраните пари от БЧК - както по дарителските сметки, така и от SMS-и. Дарението, което ПП ГЕРБ направи от държавната си субсидия, също влиза в тази сума. То няма да постъпи по сметката на селото, а парите ще се използват за изграждането на новите домове.

В момента са разчистени 46 от общо 56-те изцяло съборени къщи, заедно с парцелите им, предстои разчистването и на останалите. Другата седмица ще започне изграждането на първите 12 нови жилища, като предимство се дава на семействата, настанени във фургони или под наем, на многодетните, на тези, за които изгубената къща е била единствена, на възрастни хора. Дарител на проектите е старозагорската фирма Респект 93, чийто съуправител инж. Румен Драганов пътува на собствени разноски, за да ситуира къщите и да разпише дарителските листове, припомни Ирена Узунова.

150-те пострадали домакинства са получили по 325 лева еднократна помощ, вече са разпределени дарените от Първа инвестиционна банка 150 хиляди лева, с които ще бъдат подпомогнати 73 семейства. Всички списъци са изложени на входа на читалището, превърнато в нещо като щаб на всички действия.
Вчера 40-годишният Димитър Сивриев току-що беше установил, че ще получи 717 лева. Той е безработен, с две деца, съпруга и майка, наводнен е първият етаж на жилището му, унищожени са почти всички електроуреди. В момента на бедствието той бил за хляб, а децата успели да избягат по пижами. С отпуснатата помощ ще успее да купи печка и телевизор, за друго ще мисли по-нататък. По думите му съществува малко напрежение между хората, защото нещата се бавят, но движение все пак има. Областният управител Ирена Узунова поясни, че забавянето е заради обработката на документите, и припомни, че Община Харманли ще гласува на сесия разпределението на помощи и за останалите пострадали. По сметката на Общината са постъпили 92 хиляди лева, 78 хиляди от тях са за село Бисер. Отделно в сметката на селото има 17 654.19 лева, на областния управител - 4964 лева. Те не са изразходвани, но ще се спази изписаното на всяко платежно да се отбелязва за какво са предназначени.
Месец и половина след наводнението, село Бисер бавно се възстановява. Деца щъкат по площада, майки разхождат бебета в колички, възрастните хора следят всяка кола, която спира в центъра, и разпитват или коментират, пострадалите разчистват руините, незасегнатите им помагат... Гледката продължава да бъде ужасяващо тъжна и дори цъфналите по дворовете оцелели цветя не могат да прогонят тягостното усещане за загуба. Съприкосновението с тази трагедия е полезно за всеки, сметнал, че е различен от другите. Или както казва над 80-годишната баба Тяна Тръщева, която почти всеки ден дава оценка за ставащото: То всички сме за джендема (ада), чедо... Доброто е, че хиляди знайни и незнайни българи отделиха от залъка си да помогнат на бедстващите си сънародници. И част от добрите хора са енергетиците от ТЕЦ 2.

 

Още новини