Начало Новини Актуално Постигнато е съгласие всички договори в енергетиката да бъдат разсекретени

Постигнато е съгласие всички договори в енергетиката да бъдат разсекретени

Актуално

съгласие всички договори енергетика разсекретениДа бъдат разсекретени всички договори в енергетиката – както на държавните, така и на частните компании. Около това становище се обединиха участниците в новосформирания обществен съвет по енергетика към министъра на икономиката, енергетиката и туризма.

Очакваме в близките дни по това намерение да се произнесат юристите на една-две компании, за да пристъпим към нейното изпълнение, коментира министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев. Той изрази задоволство от конструктивния дух на дискусията, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Общественият съвет по енергетика е консултативно звено към министъра на икономиката, енергетиката и туризма за формиране на позиции, становища и приемане на инициативи за решаване на най-острите проблеми в сектора. В него влизат представители на енергийни компании, неправителствения сектор, ДКЕВР, МИЕТ, научните среди, синдикатите, гражданското общество и други.

По време на първото си заседание съветът реши да бъде създадена работна група между представителите на ВЕИ сектора, ЕСО и електроразпределителните дружества, която да предложи вариант за предаване на данни за текущото производство в реално време. Това ще даде възможност за по-добро управление на системата и ще минимизира рисковете, коментира министър Василев.

Според друго решение на съвета предстои да бъде направен юридически анализ за това дали членовете на ръководствата на държавните дружества в енергетиката заемат правомерно своите постове. Според резултатите от този анализ ще бъдат предприети и последващи кадрови решения, стана ясно от думите на министър Василев по време на заседанието.

Следващото заседание на обществения съвет ще се проведе на 12 април от 13 часа.

Още новини