Начало Новини Актуално Посредниците при газовите доставки отпадат окончателно от 2013 г.

Посредниците при газовите доставки отпадат окончателно от 2013 г.

Актуално

Държавата е успяла да подобри неизгодните условия по анексите към газовите договори, които бяха подписани в края на 2006 г. от кабинета „Станишев”. В резултат на това доближаването до пазарната цена на количествата преференциален газ ще се извършва по-бавно, отколкото ако бяха останали в сила договорките постигнати от преговорния екип по онова време, начело с Румен Овчаров. Това стана ясно от интервю на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

„През 2006 г. цяла България беше останала с едно чувство като след загубена война, това очевидно не беше в интерес не само на България, но и на Русия, защото при всяка среща, която имаме от началото на мандата с руските ни партньори, това виси като една тежест за нещо несправедливо, което се е случило”, каза Трайчо Трайков в интервю пред БНР, цитирано от вестник Монитор. - „Затова смятам, че руските ни партньори са много доволни и по-спокойни от вчерашните (съботните – бел.ред.) договорености, защото вече знаят, че ние вървим конструктивно в една и съща посока.В резултат на постигнатите договорености за новите газови договори в „Булгаргаз” ще остават по 10-ина милиона лева на тримесечие. Това ще се отрази в леко намаление на цените, при това със задна дата от 1-ви юли, стана ясно пък след тежки преговори между България и Русия, които продължиха два дни в Евксиновград.

След приключването им България успя да постигнеедно от най-важните условия за поевтиняването на синьото  гориво­ отпадането на посредниците при доставките на природния газ, най-голям дял от които държи „Овергаз” на Сашо Дончев. Едновременно с това беше подписана и пътната карта за реализацията на проекта за изграждане на газопровода „Южен поток”.До 10-и август „Газпром” се е ангажирал да представи проект на новите газови договори, които трябва да бъдат сключени най-късно до 30 юни 2011 г. „Основен принцип в тях е да бъде подписан директен договор между "Булгаргаз" и "Газпром". А каква реална форма ще придобият договорите е все още обект на много работа, обясни пред БНР Трайков.

Министърът обяви, че реално отпадането на посредниците ще става поетапно с изтичането на сега действащите контракти и влизането в сила на новите. От пролетта на 2013 г. вече няма да има нито един посредник, категоричен е Трайков.„Другото важно нещо, за което се разбрахме, е какви стъпки да предприемем до решението за започване на "Южен поток"”, обясни още министър Трайчо Трайков.Той изрази задоволство от начина, по който е била структурирана пътната карта за реализацията на проекта. Става въпрос и за начина, по който ще се проведе прединвестиционното проучване и по който ще се договориакционерното  споразумение между България и Русия в съвместната компаниякоято ще изгражда частта от газопровода на българска територия. След като бъде изградена съвместната компания и е готово прединвестиционното проучване, ще се вземе окончателното решение от българска страна за участието на страната в „Южен поток”, обясни още Трайков. Това се очаква да стане факт през пролетта на 2011 г.Министърът изрази мнение, че предварителните очаквания по отношение на „Южен поток” са наистина позитивни. Той обясни, че в момента получаваме около 100 милиона долара годишно от транзитни такси за пренос по съществуващата газопреносна мрежа. Очакваните приходи от транзита по „Южен поток” също са от порядъка на стотици милиони долари, уточни Трайков.

Кои са посредниците

Посредниците на газовия пазар са все фирми, свързани с „Газпром". Най-много от доставките минават през "Овергаз инк". фирмата е 50% собственост на руския енергиен гигант.
По-точно 49% се държат от Газпром експорт" и 1% е на Газпром". Останалите 50% са собственост на "Овергаз холдинг". който според публикации от 2009 г.. е почти изцяло собственост на британската офшорка „Енерджи Консълтантс лимитид" - 99.7%. 0,3% от холдинга са на "група физически лица". Вицепрезидентът на Газпром" Александър Медведев е сред управляващите на "Овергаз инк", пише вестник 24 часа.

Другият посредник е Ханделсхаус' (ВИЕЕ). Това е сдружение на „Газпром" и немската Wintershal (която е от групата на BASF) c дялове 50 на 50. Сътрудничеството на компаниите е от 1990 г.
Бившият шеф на "Булгаргаз" Васил Филипов преди време каза, че лично е подписал договора с фирмата, защото му предложили по-евтин газ.
Третият посредник е „Газпром експорт„-външнотърговската компания на „Газпром". Тя е най-големият износител на газ в изключителните права за износ на газ от Русия и е гарант на „Газпром” по повечето инвестиционни проекти.

 

Телефонен разговор между Путин и Борисов помогнал да се разберем за синьото гориво

След денонощие преговори край Варна, съпътствани от драматични обрати, спиране на тока в резиденция “Евксиноград”, недокосната от експертите вечеря, разговори на премиера Бойко Борисов с руския енергиен министър Сергей Шматко и една безсънна нощ за две делегации, България и Русия най-сетне се разбраха по проблемите с газа, пише вестник Труд.

Двете страни се договориха за по-евтини доставки на синьо гориво за нашия пазар още това тримесечие, за постепенно отпадане на посредниците на “Газпром” до началото на 2013 г., за започване на работата по газопровода “Южен поток” и за привличане на европейски инвеститори за АЕЦ “Белене” до 20 септември тази година.

Новите дългосрочни договори с “Газпром”, които ще са без посредници, трябва да бъдат подписани до 30 юни 2011 г. Те ще са 10-годишни и ще влизат в сила постепенно след изтичането на старите през 2012 г.
Със задна дата още от 1 юли цените на руския газ за България трябва да паднат дотолкова, че “Булгаргаз” да плати на доставчиците около 10 млн. лева по-малко за тримесечието.
В присъствието на премиера Бойко Борисов вчера сутринта икономическият министър Трайчо Трайков и министърът на енергетиката на Русия Сергей Шматко подписаха два документа - протокол за резултатите от преговорите за доставките на руски природен газ за България и пътна карта на проекта “Южен поток”. Церемонията бе във вила “Магнолия” в “Евксиноград”.

“Тази химикалка ми харесва, ще я взема”, заяви след подписването Борисов и прибра тънкописеца, с който Трайчо Трайков парафира двата документа. Сергей Шматко протоколно остави своя.
“Бях чувал как се водят газови преговори, но трябва да ви кажа, че действително не беше никак лесно”, обобщи Борисов.
“Аз се присъединих към преговорите в 18,30 ч. До 21,30 ч не можахме да се договорим. Двете делегации се разделиха, за да работят. После имаше разходка до Варна за разреждане на напрежението, а експертите продължиха да работят. В 2,45 ч през нощта Трайков ми докладва, че не сме се разбрали. Тази сутрин преговорите продължиха”, разказа Борисов. Той отбеляза, че руската страна изчислява цените върху финансово-икономическа основа. “Но така приложени, формулите означават да фалираме топлофикациите и хората да преминат на електричество”, поясни Борисов, като специално подчерта ролята на телефонния разговор, който е водил по темата с руския си колега Владимир Путин.

Премиерът изненадващо цитира думите на президента Георги Първанов, че от 7-8 години се мъчи да отпаднат посредниците, но до ден днешен никой не е успял. “На никого преди нас не му се е удало да премахне посредниците”, обобщи Борисов. Сега е постигната договореност след изтичането на договорите на “Газпром” с неговите посредници да се премине към преки доставки от “Газпром експорт” за държавната фирма “Булгаргаз”.
Работата на посредниците “Овергаз Инк.” и “Винтерсхал” трябва да приключи не по-късно от 1 януари 2012 г. “Сложихме точка на работата с посредниците”, потвърди и министър Шматко.
Получихме изчерпателна информация за развитието на българския пазар. Трябва да стимулираме потреблението на газ в България, обясни той решението за намаляване на цените. “Нямаме усещането, че сме направили прекалено големи отстъпки”, коментира вицепрезидентът на “Газпром” Александър Медведев.

След церемонията по подписването домакини и гости се запътиха да отпразнуват постигнатите договорености в неформална атмосфера в двореца в “Евксиноград”.

 

* * *

Токът спря, преговаряха и на тъмно

Невероятно, но факт: повече от час българо-руските преговори в “Евксиноград” се водиха на тъмно в прекия смисъл на думата. Авария в електрозахранването на резиденцията остави без ток водените от министрите Трайчо Трайков и Сергей Шматко делегации. “Направо не можехме да повярваме, че това се случва”, сподели развеселен от инцидента участник, разказва вестник Труд.
За късмет токът угаснал, докато навън още било светло - около 19,30 ч. Управата на резиденцията веднага позвънила в енергото на Е.ОН, за да изпратят авариен екип. Техниците се отзоваха подобаващо бързо. Към 20,00 ч микробусът им мина през бариерата. Повредата бе открита и отстранена 45 минути по-късно, когато резиденция “Евксиноград” отново светна. Според участници в преговорите точно по време на инцидента имало консултации в съвсем тесен кръг между Бойко Борисов, Трайчо Трайков и Сергей Шматко. Руските гости приели неудобството с чувство за хумор.

Още новини