Начало Новини Актуално Посолството на САЩ представи в Стара Загора Програма за хуманитарна помощ

Посолството на САЩ представи в Стара Загора Програма за хуманитарна помощ

Актуално
Програма за хуманитарна помощ

Началникът на отдел Военно сътрудничество при Посолството на САЩ в България капитан II ранг Марк Имблум представи Програма за хуманитарна помощ на среща, организирана от Областна администрация – Стара Загора. Домакин на срещата бе областният управител на област Стара Загора Йордан Николов, заедно със заместниците си Галина Стоянова и Димитър Драчев. 

Програмният координатор на отдел Военно сътрудничество Весела Терзиева разясни подробно възможностите за кандидатстване и реализиране на проекти с хуманитарна насоченост на територията на България, съобщиха от пресцентъра на областна администрация.

Американската програма за хуманитарна помощ действа в три варианта. Първият вариант е насочен към самостоятелни проекти за ремонти и ново строителство на клиники, училища, детски заведения. Проектите могат да бъдат на стойност от 5 000 до 500 000 долара. На срещата беше решено проектите да се подават от кандидатстващите организации и в областните администрации по места, за съгласуване с областния управител.

Вторият вариант включва предоставяне на хуманитарна помощ на гражданското население – под формата на инженерна помощ или медицински дейности. Обикновено тези проекти се насочват към районите, в които присъстват американски военнослужещи. Те са на по-малка стойност – 10-15 хиляди долара и по-кратковременни, разясни Весела Терзиева.

Третият вариант на програмата предвижда предоставяне на военно имущество - техника, консумативи,оборудване и материали, което е станало излишно, или е освободено.Проблем е, че при внос това имущество се облага с мита и такси, подчерта кап. Имблум.

Крайният срок за подаване на проектни предложения за 2012 г. е 01.04.2011 г.
Кандидатстването се извършва със стандартна апликационна форма. Срокът на програмата за хуманитарна помощ е 2 години.

Подадените проекти след съгласуване с американския посланик у нас и началниците на отдели в посолството се разглеждат от Европейското командване на САЩ в Щутгарт, Германия. Финансирането се осигурява от Държавния департамент, чрез Министерството на отбраната на САЩ. Бюджетът по програмата е само за Република България, като за всяка година размерът на хуманитарната помощ е различен.

На срещата присъстваха заместник областният управител на Ямбол Нели Кадиева, областните управители на Бургас – Константин Гребенаров, на Сливен – Марин Кавръков и заместниците му Пейчо Пейчев и Христо Карабекиров, както и представители на НПО, МБАЛ и Тракийския университет в Стара Загора.

Още новини