Начало Новини Актуално Посланикът на САЩ ще отрие първия етап от консервацията и реставрацията на тракийска гробница Крън ІІ

Посланикът на САЩ ще отрие първия етап от консервацията и реставрацията на тракийска гробница Крън ІІ

Актуално

На 16 октомври на посещение в Община Казанлък и Исторически музей Искра пристига Н.Пр. г-н Джон Ордуей, временно изпълняващ посланик на САЩ в Република България. Неговата визита е във връзка с успешното приключване на проекта Консервация и реставрация на тракийска гробница Крън ІІ. Проектът спечели първо място в конкурса на Посланическия фонд за опазване на културното наследство ‘2008 на посолството на САЩ в България.

Финансирането е в размер на 33 359 американски долара, които бяха изразходвани за осъществяване на първия етап от опазването и съхранението на уникалната тракийска гробница от втората половина на ІV в. пр. н. е., съобщиха от пресцентъра на община Казанлък.

Гробница Крън II е част от комплекса (16) тракийски гробници и храмове разположен в Долината на тракийските царе, като 15 от тях са с национално значение за културното развитие на България, а Казанлъшката гробница е със световно значение и е под закрилата на ЮНЕСКО. Гробница Крън ІІ е открита през 1995 г.при редовни археологически разкопки, проведени от Траколожка експедиция за могилни проучвания (ТЕМП) с ръководител д-р Г. Китов и ИМ Искра в Казанлък.

Проектът Реставрация и консервация на тракийска гробница Крън ІІ се реализира в периода октомври 2008 г. – октомври 2009 г. под ръководството на Директора на музея, г-н Косьо Зарев и беше изпълненен от Главният консерватор Китан Китанов и асистент Емилия Китанова  по предварително одобрена от НИПК реставрационна програма.
Н. Пр. г-н Джон Ордуей ще бъде придружаван по време на визитата си в Казанлък  от г-жа Шери Кенесън Хол, културен аташе в посолството на САЩ, и г-жа Ани Тодорчева, сътрудник по културата.
От Министерството на културата  в Казанлък ще присъства д-р Тодор Чобанов, зам.-министър на културата.


Програма

16 октомври 2009 г. (петък)

  • 10.00 ч. - Тракийска гробница Крън ІІ, село Крън
    Официално откриване на първи етап от консервацията и реставрацията на тракийска гробница Крън ІІ, осъществен със средствата  на Посланически фонд за опазване на културното наследство за 2008 г., посолство на  САЩ в София
  • 11.00 ч. - пресконференция - Община Казанлък, Заседателна зала  N 6

 

 

Още новини