Начало Новини Актуално Посланикът на САЩ призова за по-голяма прозрачност в енергийния сектор

Посланикът на САЩ призова за по-голяма прозрачност в енергийния сектор

Актуално

Енергийните пазари на България остават силно монополизирани на всички равнища. Това сочи доклад на Центъра за изследване на демокрацията, представен на конференция с участието на Н. Пр. Джеймс Уорлик, посланик на САЩ. В доклада се посочва още, че цените се регулират на база референтни стойности или формули, което показва твърде ниските равнища на конкуренция в енергийния сектор. В процес на разработване е новата енергийна стратегия.

Настоящото правителство зае по-решителна позиция по отношение ограничаването на корупцията, осигуряването на прозрачност и гарантирането на конкуренцията в енергийния сектор, но вземането на решения и процедурите, засягащи основните проекти и политики, остават неясни и могат да бъдат повлияни от конкретни интереси, предаде Агенция Фокус.
Необходимостта от диверсификация на енергийния сектор, сочи експертното становище. Огнян Шентов, директор на Центъра за изследване на демокрацията посочи, че страната внася около 75% от първичните енергийни ресурси – нефт, газ. По думите му диверсификацията може да стане само с нашите европейски партньори.

Н. Пр. Посланик Джеймс Уорлик заяви, че преструктурирането на Българския енергиен холдинг (БЕХ) повдига много въпроси и правителството трябва да предприеме проактивни стъпки. По думите му - трябва да се повиши прозрачността в газовия сектор. Преговорите за доставките на газ трябва да бъдат водени и приключвани в прозрачност. В момента се избират консултантите за търга за АЕЦ Белене. Трябва да бъде избран консултант, който да предостави услугата по един прозрачен начин, посочи Н. Пр. Уорлик.

Още новини