Начало Новини Актуално Посланикът на Норвегия ще открие Научноизследователски център по околна среда в Стара Загора

Посланикът на Норвегия ще открие Научноизследователски център по околна среда в Стара Загора

Актуално
Тове Скарстейн

На 25 март по покана на областния управител Йордан Николов в Стара Загора на посещение пристига Н.Пр. Тове Скарстейн, извънреден и пълномощен посланик на Норвегия в България. Визитата на дипломата започва в 11.30 часа със среща с Йордан Николов и екипа му.

В 12.00 часа в конферентната зала на Областна администрация е предвидена пресконференция за журналисти, по време на която тя ще връчи дарение от книги на Регионална библиотека Захарий Княжески. Дарението включва 15 книги преводна литература на норвежки класически и съвременни творби, съобщиха от пресцентъра на областна администрация - Стара Загора.

Програмата на Н. Пр. Скарстейн включва още едночасово посещение на Регионалния исторически музей от 13.30 ч., музея „Неолитни жилища”, среща с кмета на града проф. Светлин Танчев и старозагорския митрополит Галактион. 

В 17.00 часа Н.Пр. ще участва в откриването на Научноизследователски център по околна среда към Тракийски университет, създаден по проект “Оценка, намаляване и предотвратяване замърсяването на въздуха, водата и почвата в регион Стара Загора”, финансиран от  Правителството на Норвегия чрез Норвежката програма за сътрудничество за икономически растеж и устойчиво развитие в България. Центърът е оборудван със съвременна апаратура за изследване на въздух, води, почви, растителни и животински продукти и суровини, здраве на човека.

Визитка
Н. Пр. Tове Скарстейн е посланик на Норвегия у нас от 2006 г. Тя е магистър по политически науки, френски, испански и английски език от Университета в Осло, както и магистър по управление от Института по икономика в Осло. Работила е в Министерството на администрацията, Министерството на труда и местното управление и Министерството на външните работи в Осло. Била е съветник в Постоянното представителство на Норвегия при НАТО в Брюксел и е преподавала в Норвежкия военен институт.

Още новини