Начало Новини Актуално Посланикът на Иран посети Търговско-промишлена палата - Стара Загора

Посланикът на Иран посети Търговско-промишлена палата - Стара Загора

Актуално
1DSC04254 1Днес на посещение в Стара Загора беше извънредният и пълномощен посланик на Ислямска република Иран у нас, Н.Пр. г-н Сейед Мохаммад Джавад Расули. След среща с Областния управител на Стара Загора, той посети Търговско-промишлена палата - Стара Загора и се срещна с председателя на Палатата Олег Стоилов и зам.-председателя Красимира Соколова. На срещата иранският посланик беше запознат с развитието на икономиката в област Стара Загора и получи Икономически годишник на региона Стара Загора. Високия гост беше информиран за дългогодишното партньорството на Старозагорската палата с Палатата на търговията промишлеността, мините и земеделието на провинция Лорестан и между двете области. Бяха обсъдени и възможности за бъдещото развитие на отношенията между двата региона и палати, в партньорство с Ирано-Българската бизнес асоциация.
На последвалата работна среща с бизнеса, г-н Расули оцени високо потенциала за развитие на търговско-икономически отношения с Иран в контекста на сложната политическа обстановка в света и в Близкия Изток.Годишният стокообмен между двете страни сега е около 100 млн. долара, а според посланика, има реални възможности да бъде 4-5 млрд. долара. На срещата представители на фирми от различни сектори, желаещи да развиват търговски отношения с Иран, разказаха за себе си и за своите очаквания. Г-н Расули ги увери, че ще получат пълно съдействие от иранското посолство за намиране на насрещни партньори. На срещата присъстваха деканът на Аграрен факултет към Тракийски университет доц. Димитър Панайотов и проф. Живко Кръстанов от Земеделски институт, които също получиха обещание за съдействие за осъществяване на отношения с аналогични ирански институти.
Припомняме, че през юни 2017 г. бизнес делегация, организирана от Търговско-промишлена палата Стара Загора, посети иранската провинция Лорестан. В посещението участва и Саид Хадеи, председател на Ирано-Българската бизнес асоциация, който допринесе много за успеха на мисията www.chambersz.com/news/15275-2017-07-17-06-40-55.
Връзките на Област Стара Загора с иранската провинция Лорестан, датират още от 2011 г. когато през май иранска бизнес делегация посети Стара Загора. По време на това посещение споразумения за сътрудничество подписаха областните управители на двата региона и председателите на двете палати www.chambersz.com/news/6315-predpriemachi-ot-iran-tarsyat-biznes-partnori-ot-starozagorska-oblast.

 

1DSC04255

 

1DSC04257

 

1DSC04258

 

Още новини