Начало Новини Актуално Посланикът на ФРГ посети Българската търговско-промишлена палата

Посланикът на ФРГ посети Българската търговско-промишлена палата

Актуално

В Българската търговско – промишлена палата се състоя среща между посланика на Федерална република Германия в Република България Н.Пр. Матиас Хьопфнер и председателя на БТПП Цветан Симеонов. Специално за срещата с германския гост, БТПП осъществи допитване сред своите членове относно нагласите на българските фирми за правене на бизнес с Германия. Г-н Симеонов запозна посланика с резултатите от допитването, които са много положителни.

Нито една от анкетираните български компании не сигнализира за трудности в отношенията си с германски бизнеса партньори. Това илюстрира, че и в България германските предприятия се възприемат като надежден партньор, съобщиха от пресцентъра на БТПП. БТПП
Разговорът се насочи към предстоящото посещение на Председателя на БТПП в Германия, като част от бизнес делегацията, придружаваща министър – председателя на България от 24 до 26 януари т.г. в Берлин. В рамките на посещението са предвидени две официални срещи с представители на германския бизнес: в Германската индустриално – търговска камара (DIHK) и в Източната комисия на германската икономика – влиятелна бизнес организация, която осъществява връзки на високо равнище със страните от Източна Европа.
Г-н Симеонов сподели с Н.Пр. Хьопфнер очакванията си за нови бизнес възможности за България паралелно със засилването на европейския фокус върху Черноморската зона. Също и от Азия се наблюдава засилен инвестиционен интерес към страната ни, особено към Черноморските пристанища. България е добро място за правене на бизнес също и благодарение на привлекателната си данъчна среда.
Германският посланик отчете безспорния напредък, постигнат при новото правителство, но отбеляза също така, че именно преодоляването на затрудненията на България в областта на правосъдието и вътрешния ред ще допринесе най-много за привлекателността на страната като инвестиционна дестинация. Брюксел очаква да се регистрира напредък освен по линия на борбата с „грубата” престъпност (дрога, грабежи, отвличания) също така и по отношение на икономическата престъпност на високо ниво, която е свързана с явлението корупция.
Цветан Симеонов потвърди нагласата на бизнеса, че за по-доброто справяне с престъпността е необходимо по-бързо приемане на промените в наказателните материални и процесуални закони.
Като цяло има основания за оптимизъм, че България може да привлече повече германски инвестиции – отбеляза посланик Хьопфнер. Най-ключовата сфера за инвестиции между Германия и България е развитието на инфраструктурата, посочи той. В тази насока България ще даде добър сигнал, подобрявайки още повече процедурите за възлагане на обществени поръчки.
В заключение Н.Пр. Матиас Хьопфнер и Цветан Симеонов се договориха да задълбочават сътрудничеството и да засилят обмена на информация между институциите в полза на българския и германския бизнес. Посланикът пожела на Председателя на БТПП приятно посещение в германската столица, където предстои нова среща между двамата.

Още новини