Начало Новини Актуално Посланикът на Австрия Герхард Райвегер посети Стара Загора

Посланикът на Австрия Герхард Райвегер посети Стара Загора

Актуално

Областният управител Йордан Николов прие днес извънредния и пълномощен посланик на Република Австрия у нас д-р Герхард Райвегер, който е на този пост от началото на годината, за да се запознае лично с възможностите за сътрудничество и бъдещи контакти в областта на образованието, културата и икономиката.

Йордан Николов представи Старозагорска област и нейните икономически параметри, образователни възможности, културни, исторически и туристически забележителности, съобщиха от пресцентъра на областна администрация. Дипломатът бе впечатлен от ниския ръст на безработица в региона и регистрирания икономически растеж, по който сме на второ място у нас. Интерес у него предизвикаха двете национални гимназии по изкуствата в областта – Националното училище по музикални и сценични изкуства Хр. Морфова в Стара Загора и Националната гимназия по дизайн и пластични изкуства Академик Дечко Узунов  в Казанлък, с които го запозна зам. областният управител Галина Стоянова.
Йордан Николов акцентира на най-старото археологическо наследство в Европа, което сме съхранили и запазили за поколенията. Д-р Райвегер подкрепи проекта Раждането на Европа-история и реалност, който областният управител Йордан Николов ще представи на 17 май във Виена. Австрийският посланик изрази заинтересованост към развитието на културния и селския туризъм в региона, защото според него има неизползвани възможности в тази посока.
Започнал работа като дипломат от кариерата с мисии във Вашингтон и Стокхолм, той продължава като зам. директор на Дипломатическата академия във Виена. Поради опита, който има в сферата на образованието, д-р Райвегер изрази желание за съвместна работа именно в областта на срещите и обмена на знания между университети, училища и културни институти. 
Областният управител Йордан Николов направи предложение за сътрудничество в областта на образованието и обмена на училищни групи за туризъм, което Н.Пр. Рихард Райвегер приветства и отговори, че очаква конкретни идеи. Бих искал да работим заедно върху проекти за по-доброто опознаване и контактите между младите хора от нашите две страни, сподели посланикът.
След срещата си в областната администрация дипломатът се отправи към община Стара Загора, след което има срещи в Тракийския университет.

 

Още новини