Начало Новини Актуално Послание на председателя на Европейския парламент Йежи Бузек за годишнината от падането на комунизма в България

Послание на председателя на Европейския парламент Йежи Бузек за годишнината от падането на комунизма в България

Актуално

В деня на 20 годишнината от падането на комунизма в България, председателят на Европейския парламент Йежи Бузек изказва своето уважение към храбрите българи, който са се борили за свободата в своята страна. Преди 1989 г. живеехме в Европа със стени, в една разделена Европа. Падането на Берлинската стена и рухването на Желязната завеса доведоха до обединението на Европа. Няма свобода без солидарност.

Това е също тъй вярно днес, както бе и през 80-те години на двадесети век, когато участвах в движението Солидарност, съобщиха от Информационното бюро на ЕП в България.
Комунизмът в България разруши историческото наследство на страната и се опита изцяло да подмени историята, погреба икономиката на страната, отне от нацията нейната идентичност а от гражданите - свободата на словото, по същия начин, както и в другите държави под същия режим. Знам това, защото го преживях в своята страна. Тогава, през 1980 година, моето поколение започна борбата за свобода в Гданск. Както хората в София, дисидентски организации като Независимото дружество за защита на правата на човека, Клубът за гласност и демокрация, Сдружение Екогласност и Конфедерацията на труда Подкрeпа, ние мислехме че сме малцина и че сме обречени на провал. Но постепенно ние осъзнахме, че сме многобройни, почувствахме го и бяхме предопределени през съдбовната 1989 година, преди 20 години, да съборим стените, които бяха затвор за 100 милиона като нас.
Йежи Бузек горещо приветства днешните постижения: След 20 години, България е пълноправен член на ЕС и НАТО и се ползва изцяло от правата си, както останалите демократични държави в Европа. Днес - двадесет години по късно - отново сме изправени пред бъдещето. Свободно, демократично и гордо. Ние променихме духа на Европа. Бяхме затворени, но сега сме се върнали в нашето европейско семейство на свободни нации.

Още новини