Начало Новини Актуално Поскъпването на тока за бита няма да надвиши 2%

Поскъпването на тока за бита няма да надвиши 2%

Актуално
Увеличение на тока

Ръстът в цената на електроенергията за бита през деня и през нощта от 1 юли няма да превиши 2%. Няма да има 10%-но поскъпване на нощната тарифа на тока. Това заяви пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Ще бъде запазено съотношението между дневна и нощна тарифа, което действа в момента.

Стопанските потребители може би ще плащат малко повече, стана ясно от думите на Семерджиев, предаде Агенция Фокус.

Регулаторът обаче задържал цените на тока за последно. От догодина цената на електроенергията на едро започва прогресивно да се увеличава. Сред причините за това са т.нар „зелена енергия” и в бъдеще - купуването на емисии от дружествата.

С 4.7% ще поскъпне природният газ от 1 юли. Натрупаното поскъпване на газа от второто тримесечие с близо 9.4% е причина за по-голямото поскъпване на топлоенергията за третото тримесечие.

Най-голямо увеличение ще получат дружествата в Русе и Варна – около 7%. Най-скъпи парното и топлата вода ще останат във Велико Търново, Пловдив и Казанлък. За цените регулаторът ще вземе окончателно решение утре на закрито заседание.

Още новини