Начало Новини Актуално Поскъпването на тока ще повлече и цената на водата в Старозагорско

Поскъпването на тока ще повлече и цената на водата в Старозагорско

Актуално

вода цена

Старозагорското дружeство ВиК е направило предложение до Държавната комисия по водно и енергийно регулиране за нова цена на водата, съобщи управителят му инж. Румен Райков. Основната причина е резкият скок на цената на електроенергията.

Досега дружеството плащаше месечно над 700 хиляди лева за ток, сега ще скочи с около 100 хиляди лева и няма как да не се отрази на крайния потребител. Ако не направим корекция, ние трябва да фалираме. Разходът на ток е висок, защото при нас водата се припомпва - тласка се например до Втория баир и след това се спуска надолу, имаме и други помпи. Непрекъснато работим за снижаване на разходите, правим нововъведения, икономии, но цената на тока се увеличава. Парадокс е например, че след като са подменени работните колела на помпена станция Ягода и тя работи с голям коефициент на полезно действие, разходът на ток за една година е намален с 8 млн. киловатчаса, но дружеството е платило 1.2 млн. лева повече, коментира той. От дружеството припомнят още, че те предлагат на клиентите си разсрочване на старите сметки, проведоха и кампания за безлихвено издължаване и в изключително редки случаи прибягват до спиране на водоснабдяването, но ако не платят навреме фактурите за ток, им запорират сметките.

В момента цената е 1.71 лева на кубик. В направената пълна обосновка се иска увеличение с 13 на сто, но последната дума има регулаторът. Решението трябва да излезе до края на месеца.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини