Начало Новини Актуално Поскъпва природният газ

Поскъпва природният газ

Актуално
цени природен газ

С 4,53% ще се повиши цената на газа от 1 януари 2012 г. Това стана ясно след проведено открито заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Председателят на енергийния регулатор Ангел Семерджиев съобщи, че цените на парното за първото тримесечие на следващата година няма да бъдат повишавани.

От Булгаргаз поискаха повишение на цената на природния газ с близо 18% от началото на 2012 година с мотив, че през предходните тримесечия регулаторната комисия е задържала цените на синьото гориво и държавният доставчик има недовзет приход.

На днешното заседание на енергийния регулатор от дружеството изтъкнаха, че не е ясна методологията, по която работната група на комисията е изчислила недовзетия приход. Според Булгаргаз в доклада на работната група на ДКЕВР не са отразени и търговските взаимоотношения на държавния доставчик с компанията-доставчик на газ от местен добив Мелроуз.

От дружеството посочиха още, че договорите с доставчиците трябва да се изпълняват и предвиденото от енергийния регулатор намаление на закупуваните количества газ от външния доставчик с най-висока цена не може да се случи.

Разминават се и очакванията на регулатора и Булгаргаз за добива на синьо гориво от хранилището в Чирен.

Още новини