Начало Новини Актуално Посещение на представители на Френското посолство в Търговско-промишлена палата Стара Загора

Посещение на представители на Френското посолство в Търговско-промишлена палата Стара Загора

Актуално

На посещение в Търговско-промишлена палата Стара Загора бяха представители на Френското посолство в София, г-жа Еманюел Булестро, Ръководител на Икономическата служба и г-жа Петя Димитрова, Икономическо аташе. На срещата присъстваха Председателят на Палатата Олег Стоилов и Кристиян Венциславов, представител на IT сектора в Стара Загора.

В дружеска обстановка бяха обсъдени широк кръг въпроси от взаимен интерес. Беше отбелязано доброто досегашно партньорство между Франция и Стара Загора, с участието на Френско-българската търговско-индустриална камара. Г-н Стоилов представи актуалната икономическа обстановка в областта, като акцентира на иновативните проекти - Европейски цифров иновативен хъб Загоре, Зелена водородна долина Стара Загора, както и най-голямата бизнес подкрепяща европейска мрежа Enterprise Europe Network, в която Палатата участва. Беше представен старозагорския IT сектор и неговото обединение IT Стара Загора. Специално внимание беше обърнато на историята и бъдещето на старозагорска космическа индустрия и наука, на базата на филиала на Института за космически изследвания и технологии към БАН и Тракийски университет. Представен беше старозагорския аграрен сектор, както инвестиционните възможности и туристическия потенциал на региона. Гостите бяха запознати с идеен проект за изграждане на музей и космически център в Стара Загора, както и с проекта за изграждане на Монумент с копие на спътника Интеркосмос България 1300, в който Стара Загора има сериозно участие. Гостите заявиха че Франция има сериозен опит по всички тези теми и те представляват интерес и възможност за развитие на двустранни проекти.

Г-н Стоилов благодари за подкрепата на френското посолство на Фестивала Виното и културното наследство Августиада 2020, на което Франция беше международен партньор и подари на гостите книгата Орфей Тракиеца и Икономически годишник на регион Стара Загора 2024.

Още новини