Начало Новини Актуално Посегнаха на протестиращи от Oперата

Посегнаха на протестиращи от Oперата

Актуално

В писмо до министъра на културата Вежди Рашидов, управителя на Област Стара Загора Йордан Николов и кмета на Община Стара Загора проф. Светлин Танчев колективът на Държавна опера - Стара Загора, заявява, че сваля доверието си от временно изпълняващия длъжността директор - Веселин Стойков.

Причините за това решение са прекратяване на трудово-правните взаимоотношения на артисти от Oперата само заради факта, че са имали смелост да изкажат собствено мнение и да заемат открита гражданска позиция в назрелия конфликт, пише вестник Старозагорски новини. В конкретния случай - Богдана Попова (бивш хормайстор и почетен гражданин) през месец февруари, Слави Тенев (артист - оркестрант, виолист), на който на 7 април е връчено предизвестие за прекратяването на трудово-правните взаимоотношения. На Борис Борисов, поканен и присъствал на среща с министър Рашидов, умишлено не е разрешен неплатен отпуск за съответния ден и е санкциониран със "забележка".  
"С подобни действия вр.и.д. Веселин Стойков си позволява творческо кадруване и административна саморазправа и с тези си действия работи против трупата на Операта. В същото време съвсем избирателно са спрени и служебните телефони на хората, участващи в гражданския протест, което е намеса в техните граждански права. Настояваме Вие в качеството си на принципал, пряко ръководещ директорите на културните институти, да разпоредите този произвол да бъде прекратен и колегите да бъдат възстановени на работа", се казва в текста на писмото.
За предишни такива случаи Министерството на културата е сигнализирано по време на редовния му мандат.

Б.Р. Гражданският комитет за защита на Старозагорската опера призовава всички, които имат желание да подкрепят протеста, да бъдат в 13 часа днес (9 април) на служебния вход на Операта за участие в митинга пред Министерския съвет. Митингът започва в 16 часа.

Още новини