Начало Новини Актуално ПОС-терминали на гишетата за плащане на такси и данъци ще спестят банкови такси

ПОС-терминали на гишетата за плащане на такси и данъци ще спестят банкови такси

Актуално

падат банкови такси плащане държавни институцииРазплащането с централната и местната власт вече ще става без утежняващите банкови такси. Кабинетът е поел ангажимента да постави ПОС терминали на всички държавни и общински гишета. Приетата наредба е допълнена от сключени споразумения с общо 17 финансови институции.

Това ще е изключително улеснение, а не както е в момента – да плащат услуга за 1 лев и още 4 за превод на банката, съобщи служебният вицепремиер Екатерина Захариева.

Вицепремиерът добави, че кабинетът на служебния премиер Марин Райков ще положи максимални усилия за по-бързо въвеждане и на друг важен фрагмент – електронното правителство. Тя посочи, че за начало ще бъдат набелязани 50 до 100 услуги, които хората използват най-често и които се явяват като най-проблемни както за бизнеса, така и за гражданите. Захариева наблегна на факта, че е от изключителна важност да се намали ненужният административен натиск при услугите.

Захариева напомни и че кабинетът е поел да оповести публично резултатите от одита, който ще бъде осъществен на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). В момента Агенцията за държавна финансова инспекция, прокуратурата и Сметната палата проверяват органа. В сектора ще бъде предприет и международен одит, който ще е финансов, организационен, както и функционален. Според Захариева е съвсем логично най-ключовите препоръки да защитават най-вече интереса на потребителите, както и подобрението на услугата и нейната стойност.

Още новини