Начало Новини Актуално Понижени са цените на 268 лекарства

Понижени са цените на 268 лекарства

Актуално
Лекарства

268 лекарствени продукта са вече с нови, по-ниски цени в резултат на извършената служебна проверка от Комисията по цени и реимбурсиране. Това е постигнато след като Комисията е сравнила цените на тези лекарства с цените им в референтните страни, с които се съпоставяме. До момента са проверени 954 лекарствени продукта, при които последната цена е била утвърдена преди повече от една година.

При 488 от проверените продукти е установена настъпила промяна на цената в референтните държави. При 220 продукти са в ход процедури по обжалване на откритите по-ниски цени, съобщиха от пресцентъра на здравното министерство.

Служебните проверки се извършат от Комисията чрез специализираната администрация на МЗ и са един от съществуващите механизми за намаляване цените на лекарствата. Проверка е непрекъснат процес и за всеки отделен лекарствен продукт се извършва при изтичането на 1 година, считано от датата на утвърждаването на неговата цена.

Постигнатото намаление обхваща продукти от различни химико-терапевтични групи. Проверяват се всички лекарствени продукти без изключение без да се извършва подбор. Значително е намалена цената на редица лекарства. Така например, в групата на лекарствата за лечение на онкологични заболявания цената на флакон Trastuzumab от 1454 лв. е намалена с 141 лв. като редукцията е с 10%. При лекарството Lomustine намалението в цената е 300 на сто – от 380 на 130 лв. за опаковка. Значително е намалението при Bortezomib – старата му цена от 2 618 лв. е намалена с 317 лв. на флакон, което формира разлика от 1 268 лв. за терапията на един пациент за един месец. При лекарството Pemetrexed цената спада с над 10% – от 2 817 лв. тя се намалява с 296 лв. за флакон. Друг изключително скъп медикамент Adalimumab има с 8% по-ниска цена като старата му цена от 2 467 лв. е намалена с 180 лв. за 2 флакона. Намаление от 80% е регистрирано при лекарствения продукт Clopidogrel, използван в областта на кардиологията. Старата му цена от 70,73 лв. на опаковка е намалена на 12 лв. като редукцията е в размер на 6 пъти. Лекарството срещу хепатит с Международно непатентно наименование Ribavirin е намалено със 141 лв. за флакон като предишната му цена е била 1 307 лв.

Проверките на Комисията по цени и реимбурсиране продължават. За цялата 2012 г. на проверка подлежат общо около 3200 лекарствени продукти.  

Още новини